U potrazi za vanzemaljcima: Počeo s radom kineski teleskop veličine 30 fudbalskih igrališta /video/

© AP Photo / Liu Xu/Xinhua Nebesko oko, najveći teleskop na svetu
Nebesko oko, najveći teleskop na svetu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je i zvanično otvorila najveći svetski radio-teleskop koji će koristiti za svemirska istraživanja i potragu za vanzemaljskim oblicima života. U pitanju je pravo čudo tehnike veličine skoro neverovatnih 30 fudbalskih igrališta.

Pet stotina metara širok sferni radio-teleskop „Fast“ (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope - FAST) zauzima površinu trideset fudbalskih igrališta, a usečen je u planinski venac jugozapadne provincije Guejdžou. U Kini ga zovu i „Nebesko oko“.

Kineska agencija „Sinhua“ je izvestila da je teleskop dobio zvaničnu državnu dozvolu za početak rada. Gradnja teleskopa je završena još 2016. godine i od tada su sprovođeni testovi i otklanjani nedostaci.

​Glavni inženjer „Fasta“ Džiang Peng navodi da su probne operacije teleskopa do sada bile pouzdane i stabilne, a da je njegova osetljivost dva i po puta veća od drugog najvećeg teleskopa na svetu.

Tokom probnog rada kineski naučnici su došli i do nekih vrednih naučnih podataka, od kojih se očekuje da će dovesti do velikog napretka u oblastima kao što su otkrivanje gravitacionih talasa niske frekvencije i međuzvezdanih molekula u narednih tri do pet godina, prenosi RTS izveštaj „Sinhue“.

​Unapređenje kineskog svemirskog programa prioritet je Pekinga i zemlja je postavila cilj da uhvati korak sa Rusijom i Sjedinjenim Državama i postane glavna svemirska sila do 2030. godine.

Peking planira da sledeće godine pokrene izgradnju sopstvene svemirske stanice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala