Borelj za uravnotežene odnose EU i Rusije

© Tanjug / RADE PRELICĐozep Borelj
Đozep Borelj - Sputnik Srbija
Pratite nas
U odnosima s Rusijom mora se uspostaviti ravnoteža između sankcione politike i saradnje u pitanjima od interesa za Evropsku uniju, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj.
Kada je reč o Rusiji, moramo da biramo pitanja koja su važna za nas. To ne protivreči očuvanju čvrstog stava. Potreban nam je razuman balans između nepokolebljivosti i sankcija protiv Rusije i opreznih napora u interakciji u određenim oblastima“, rekao je Borelj, govoreći na sastanku sa ambasadorom Nemačke koja u julu preuzima šestomesečno predsedavanje Unijom.

Šef evropske diplomatije podsetio je takođe na uzajamnu zavisnost Rusije i EU u energetskom sektoru.

„Mi moramo da kupujemo gas, ali je njima potrebno da ga prodaju“, rekao je Borelj.

On je takođe je pomenuo da postoje pitanja i u odnosima sa Kinom, „koja pokazuje impresivan rast“.

„Naši odnosi treba da se zasnivaju na poverenju, transparentnosti i uzajamnoj saradnji, međutim, danas ne ispadne uvek tako. Imaćemo šansu samo ukoliko budemo poštovali kolektivnu disciplinu u odnosima sa Kinom“, zaključio je Borelj i izrazio nadu da će samit EU i Kine, koji bi u Nemačkoj trebalo da se održi na jesen, biti uspešan.

Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se nako što je Krim postao deo Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, na pitanje Krima je definitivno stavljena tačka.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala