Uprkos upozorenjima iz Vašingtona, prvi iranski tanker s naftom stigao u Venecuelu /foto/

© AFP 2023 / ATTA KENAREIranski tanker
Iranski tanker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi od pet pet iranskih tankera s gorivom stigao je u Venecuelu. SAD su prethodno upozorile Teheran da bi zbog toga mogle da uslede nove sankcije.

„Danas su, više nego ikada pre, prijateljske i bratske veze između Irana i Venecuele jake i duboke. Stigao je prvi tanker. Hvala Oružanim snagama na pratnji. Živelo prijateljstvo između Irana i Venecuele”, objavila je iranska ambasada u Karakasu na Tviteru.

Ranije je američki list „Vol Strit Džurnal” pisao da administracija američkog predsednika Donalda Trampa razmatra mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Irana, kako bi blokirala izvoz iranske nafte u Venecuelu.

Nakon što je pet iranskih tankera s naftom zaplovilo ka Venecueli, razmatra se pokretanje sankcija protiv posade tankera ili konfiskacija tih tankera u slučaju snabdevanja gorivom u lukama trećih zemalja.

Posetimo, juče je iranski predsednik Hasan Rohani u telefonskom razgovoru s emirom Katara šejkom Tamimom ben Hamadom el Tanijem​ izjavio da će SAD će se suočiti sa problemima, ako američka strana bude ometala kretanje iranskih tankera.

Američka mornarica pojačala je, u međuvremenu, prisustvo u Karipskom moru tvrdeći da je razlog za to akcija suzbijanja krijumčarenja narkotika, a ne operacija vezane za iranske tankere.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino najavio je ranije da će tankere dočekati ratna mornarica u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni koja se prostire 370 kilometara od njene obale, kako bi sprečila eventualni pokušaj SAD da ih zaustavi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala