Iako je tradicija ispijanja čaja u regionu duboko ukorenjena u istoriji, dobila je novi zamajac pre oko pet godina, kada su lokalni proizvođači počeli da prave sopstvene mešavine i da šire asortiman čaja.
„Postoji mnogo objava koje ukazuju da je Ivan-čaj koristan. Ali on se razlikuje od našeg ’kuču‘ čaja po tome što ga ručno sakupljamo u prvom snegu. To jest, priroda ga sama fermentira, a čim krene prvi mraz, mi sakupljamo lišće. Imamo dosta sunca u poređenju sa drugim regionima. A pošto je leto kratko, maksimalna korist od sunca za sve biljke je u julu. Stoga je efekat naših trava, divljih biljaka i bobica veći nego u centralnoj Rusiji ili na Zapadu“, objasnila je blagodeti jakutskog čaja predsedavajuća Udruženja gostoprimstva Republike Saha (Jakutija) Tatjana Timirova.
Promocija kulture ispijanja čaja
Pored promocije jakutskog čaja kao lekovitog sredstva, Timirova kaže da je za stanovnike Jakutije takođe od velikog značaja popularizacija ceremonije ispijanja čaja. Po njenom mišljenju, to će pomoći u ispunjavanju najvažnijih zadataka: očuvanje nacionalne tradicije, poboljšanje kulture i usluga, sprečavanje alkoholizma među stanovništvom.
„Mi vidimo čaj kao instrument za ozdravljenje društva, kao alternativu za štetne napitke. Naš cilj je da stvorimo kulturu jakutskih tradicija ispijanja čaja na javnim mestima, da zdrava razonoda bude u modi“, pojasnila je Tatjana Timirova.
Pored toga, prema njenim rečima, u centrima narodne umetnosti tokom ispijanja čaja biće održavane razne manifestacije i radionice koje će podučavati mlade i starije generacije ceremoniji ispijanja čaja. Pretpostavlja se da će umetnost ispijanja čaja takođe doprineti širenju nacionalne kulture među stanovništvom.
Grant od predsednika
U martu ove godine, turističko udruženje Jakutije osvojilo je državni grant za razvoj kulture čaja u regionu. U okviru projekta planirano je održavanje ceremonija ispijanja čaja na masovnim događajima i nacionalnim praznicima, kao i radionice o ispijanju čaja u nacionalnim kućama olonho, koje su centri kulture naroda Sahi.
Sve će imati priliku da nauče ceremoniju ispijanja čaja, veštinu ceremonija, održavaće se radionice koje uče kako da se postavi sto i posluži čaj, kao i seminari o tome kako pravilno pripremati čaj, kako i kada sakupljati biljke.
Pored toga, planira se uvođenje ceremonije čaja u protokolarne događaje. Ispijanje jakutskog čaja će biti uključeno u program sastanaka, okruglih stolova i praznika republike. Prema mišljenju predsedavajuće Udruženja gostoprimstva Jakutrije, ceremonija ispijanja čaja bi trebalo da postane sastavni deo kulture prilikom dočekivanja gostiju jakutskog naroda.
„Kod nas su kultura ishrane i duhovna kultura usko povezane, a čaj je osnova za pregovore. U svakom slučaju, naša originalnost će biti sačuvana, ali ćemo joj dodati uslužne standarde i tako ćemo nastaviti da razvijamo svoj brend čaja“, navela je buduće planove Tatjana Timirova.
Svi događaji tek predstoje, ali širenje virusa korona je unelo neke izmene u program popularizacije kulture ispijanja čaja u Jakutiji, i nateralo je da pređe na onlajn-režim.
U uslovima samoizolacije, Turističko udruženje je odlučilo da održava radionice na internetu. Do kraja maja, kada budu gotove šeme postavljanja stolova i nacionalni kostimi, onlajn ispijanje čaja će biti pokrenuto putem interneta.
„Nažalost, plan događaja je propao. Ali uprkos tome, ne odustajemo, ne tugujemo i prelazimo na onlajn-režim, održavamo radionice na daljinu i nastavljamo temu popularizacije čaja“, istakla je Tatjana Timirova.
Perspektivna industrijska grana
Režim samoizolacije je doveo do smanjenja isporuka čaja u Jakutiju iz drugih regiona i iz inostranstva. Međutim, potreba stanovništva za čajem nije smanjena. Ovo je otvorilo nove perspektive za razvoj proizvodnje čaja u Jakutiji, to jest, jakutska industrija čaja je preusmerena na domaće tržište.
Prema rečima predsedavajuće Udruženja, u bliskoj budućnosti se planira korišćenje više radnih resursa u regionu, a to se odnosi na uključivanje stanovnika sela u rad i organizovanje letnjih radnih kampova za đake.
„Želimo da se proizvodnja čaja pravno definiše kao poljoprivreda. Najvažnije je regulisati pravnu stranu i dati predloge mera podrške za mala preduzeća koja se bave sakupljanjem, proizvodnjom i preradom čaja“, istakla je Tatjana Timirova.
Prema njenim rečima, između ostalog, planirano je da se tokom leta poveća žetva, da se promovišu domaći brendovi, da se pređe na internet platforme i više izvozi.
Ministarka preduzetništva, trgovine i turizma Jakutije Irina Visokih je istakla da čajnu industriju u regionu podržavaju o okviru programa za razvoj biznisa. Pored pomaganja u prodaji proizvoda, mnogo pažnje se posvećuje i finansijskoj podršci za preduzetništvo i programu za jačanje malih i srednjih preduzeća.
Takođe, prema rečima ministarke, prošle godine je pokrenut projekat za stvaranje brenda „Proizvedeno u Jakutiji“. U okviru programa zajedno sa Udruženjem preduzetnika Jakutije, regionalne vlasti podržavaju sve proizvođače koji rade na popularizaciji materijalne i duhovne kulture Jakutije.
Pročitajte i: