5G, 6G, kamere: Kako će izgledati pametni telefoni za 10 godina /video/

Pratite nasTelegramOdyssey
U svetu tehnologije svaki dan se dogodi nešto revolucionarno. Nije bitno da li se radi o boljoj kameri, snažnijoj bateriji, boljoj zaštiti ili materijalima koji se koriste — proizvođači pametnih telefona neprestano nas bombarduju nečim novim.

Stoga se nameće pitanje kako će pametni telefoni izgledati za 10 godina.

To je teško predvideti jer mnogo toga se može promeniti i telefoni u ovom klasičnom smislu možda više neće postojati, a zameniće ih mnogo napredniji pametni satovi ili nešto još novije, takođe, pametno, navodi portal Indeks.

„No Tek Radar“ pokušao je da iznese svoja predviđanja jer je ovo tržište koje će se nesumnjivo razvijati.

Savitljivi telefoni

Iako su se savitljivi telefoni pojavili tek prošle godine, počeci su im bili daleko od idealnog. „Samsung galaksi fold“ i „Motorola razr“ više su primer propuštenih prilika nego nešto što je prosečnog kupca navelo da razmisli o kupovini ovih uređaja.

Naravno, radi se o dobrim potezima, ali nisu se baš nametnuli kao „sledeća velika stvar“, već više kao „preskupa stvar koja nudi premalo za previše novca“.

Da li će ovakvi telefoni u 2030. biti hit, zavisi od poteza kompanija. Za sada su zanimljivi, očigledno skloni kvarovima i užasno preskupi. Ono što bi trebalo da se dogodi jeste smanjenje cena, što je neizbežno, ali i da ponude „ono nešto“ što bi ih učinilo drugačijima od normalnih telefona. Savitljivost nije dovoljna.

5G i 6G

Realno, sa 4G imamo i više brzine nego što nam je potrebno, a ono što 5G nudi u ovoj fazi nije toliko impresivno da bi vas istog trena navelo na nabavku 5G uređaja.

Međutim, 5G je nešto što će u narednim godinama postati primamljivija opcija u odnosu na 4G. U narednim godinama broj 4G uređaja će se smanjivati i zameniće ih 5G uređaji koji će postati norma, pa ćemo se na to prebaciti po inerciji.

Huavej mejt iks-es - Sputnik Srbija
„Huavej“ ima zver od telefona, savitljivi „Mejt iks-es“ /video/

Krajem decenije možemo očekivati 6G, a sve zavisi od toga kako će ljudi reagovati na 5G jer mnogi i dalje ne vide preveliku korist niti imaju potrebu za vezom koja je brža od one koju nudi 4G, prenosi „Blic“.

Budućnost prednjih kamera

Ako je nešto jasno u ovom trenutku, onda je to da delovi telefona u kojima je smeštena prednja kamera, bez obzira na veličinu, moraju da nestanu.

„Pop-ap“ kamere svakako su jedna od diskretnijih rešenja, ali cilj je da one budu smeštene ispod maske i proizvođači su već u tome i uspeli. To znači da ćemo imati slobodne površine i nevidljive kamere.

Počeće se skromno, ali očekuje se da do 2030. prednje kamere postanu daleko bolje. Biće ih više i obavljaće sve ono što je u ovoj fazi smešteno u prevelike izreze koji oduzimaju previše prostora na zadnjem delu. Na kraju krajeva, „selfiji“ su prednju kameru pretvorili u najkorišćeniju kameru na telefonu.

Zbogom portovi

Većina telefona već se rešila ulaza za klasične slušalice i premda neki još uvek pružaju otpor, do 2030. očekujemo da to neće biti tema razgovora. Standard će biti uređaji bez ulaza.

Slušalice će biti bežične i gotovo niko neće kupovati klasične slušalice sa žicom, a neće biti potreban ni ulaz za punjač.

Kineska kompanija „Oppo“ predstavila je prototip telefona bez ulaza jer će se punjenje prebaciti na bežičnu varijantu koja je već u ovoj fazi dovoljno brza da bismo bez problema mogli da odbacimo sve kablove za punjenje, a fizičko spajanje ionako više nije bitno većini korisnika. Ukratko, budućnost će imati mnogo manje žica.

Više zadnjih kamera

Trenutni trend su uređaji koji iza imaju „košnice“ kamera koje možda daju odlične fotke, ali ne izgledaju lepo.

Istovremeno, postavlja se i pitanje koliko kamera bi se moglo smestiti na jedan uređaj. Postoji određeni broj i došli smo do faze kada stavljanje dodatnih kamera jednostavno nema smisla.

Punjenje mobilnog telefona - Sputnik Srbija
Ovo je pet najvećih zabluda o punjenju i bateriji mobilnog telefona

Budućnost ne donosi više kamera, nego više piksela. Već sad imamo hrpu telefona sa kamerom od 108MP koji nisu skupi, a 2030. će to biti izdignuto na trenutno nezamisliv nivo.

Međutim, i tu postoji granica. Naučnici procenjuju da ljudsko oko vidi otprilike 576MP u slučaju da imate savršen vid i sliku pred sobom pa ako već imate besprekoran vid, to je i više nego dovoljno na udaljenosti s koje najčešće gledate.

Drugim rečima, ne očekujte više kamera, već više piksela.

Pročitajte još:

Živela aplikacija! Deca pod nadzorom, kuća čista, kao sa mamom ili bakom

Telefon protiv požara: Napravljena aplikacija za vatrogasce

Imate problem sa demencijom ─ preterujete sa upotrebom pametnih telefona

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala