Ukrajina odlaže izgradnju „zida“ na granici sa Rusijom

© Sputnik / Aleksandr Polegenьko / Uđi u bazu fotografijaŽičani zid na granici Ukrajine i Rusije
Žičani zid na granici Ukrajine i Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina namerava da odloži četiri godine realizaciju projekta „Zid“ za podizanje odbrambenih utvrđenja na granici sa Rusijom i da izgradnju završi do 2025. godine, saopštila je javna organizacija „Stejt voč“ pozivajući se na Državnu graničnu službu.
„Prema informacijama koje je organizacija dobila od Državne pogranične službe, planirano je da se realizacija projekta odloži za još četiri godine i završi do 2025. godine“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je potreba za produženjem roka za realizaciju projekta nastala usled smanjenja finansijskih sredstava, kao i zbog povećanja troškova građevinskog materijala, rada i usluga.

Žičani zid na granici Ukrajine i Rusije - Sputnik Srbija
Misterija ukrajinskog zida: Što ga više grade, on je sve manji

Ranije je Nacionalni biro za borbu protiv korupcije u Ukrajini saopštio da je zbog sumnje da su proneverili državna sredstva, koja su namenjena projektu, privedeno sedam osoba, među kojima su bili zaposleni u graničnim službama i predstavnici ugovornih preduzeća. Kasnije je sudskom odlukom svim pritvorenicima određen pritvor sa mogućnošću kaucije.

Podsetimo, u maju 2015. godine tadašnji premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk obavestio je javnost o početku realizacije projekta izgradnje „realne državne granice“ sa Rusijom. Projekat je dobio radni naziv „Zid“, ali su ime ubrzo promenili u „Evropski talas“. 

Taj zid je podrazumevao rešetku i bodljikave žice, ali i rovove. Ukrajinska vlada je ukupnu vrednost „zida“ procenila na četiri milijarde grivni (148 miliona dolara po trenutnom kursu).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala