Deset članica NATO-a žali zbog odluke Amerike

© AP Photo / Virginia MayoSedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deset zemalja članica potpisnica sporazuma „Otvoreno nebo“ izrazilo je žaljenje zbog najave da će se Sjedinjene Države povući iz tog sporazuma, o čemu danas u Briselu raspravljaju ambasadori članica NATO.

Žalimo zbog najave američke vlade da namerava da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu, iako delimo zabrinutost u pogledu ruskog sprovođenja odredbi tog sporazuma“.

To je navedeno u pismu koje su potpisali ministri spoljnih poslova deset zemalja članica NATO — Belgija, Češka, Finska, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija, Nemačka, Španija i Švedska.

Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Rusija: Amerika želi da marširamo u pravcu koji nam ona pokaže - to se neće desiti

Potpisnici su najavili da će nastaviti da sprovode sporazum, koji ima, kako su naveli, jasnu dodatu vrednost u sferi konvencionalne kontrole naoružanja i bezbednosne saradnje.

„Potvrđujemo da taj sporazum ostaje funkcionalan i koristan“, kaže se u pismu i dodaje da će zemlje nastaviti da angažuju Rusiju u sprovođenju sporazuma „kao što je ranije odlučeno među saveznicima i ostalim evropskim partnerima kako bi se rešila otvorena pitanja, kao što su neopravdane restrikcije za letove iznad Kalinjingrada“, preneo je Tanjug.

Američki predsednik Donald Tramp je još krajem prošle godine nagovestio da namerava da izađe iz sporazuma.

Američki zvaničnici su juče naveli da Rusija neprestano krši odredbe sporazuma i da će se SAD i formalno povući iz njega za šest meseci, nakon čega je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sazvao hitan sastanak Saveta Alijanse, koji čine ambasadori zemalja-članica.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala