Rusija: Amerika želi da marširamo u pravcu koji nam ona pokaže - to se neće desiti

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva namerava da dokaže zemljama-učesnicima Sporazuma o otvorenom nebu da SAD lažu, kada optužuju Rusiju da krši sporazum, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Utrošićemo još neko vreme na dijalog sa tim zemljama kako bismo im činjenicama predočili zašto SAD lažu kada tvrde da Rusija krši Sporazum o otvorenom nebu, kako SAD zapravo krše sporazum i šta Rusija predlaže, ukoliko su te zemlje zainteresovane da sačuvaju ovaj dokument“, rekao je Rjabkov.

On je istakao da to isto Moskva namerava da objasni Americi još jedanput.

„Ali verovatno u slučaju SAD ne postoji šansa, jer su jedino usmereni na to da postignu da mi stanemo 'mirno', a da zatim marširamo u pravcu koji nam oni pokažu. To se neće dogoditi. Ne zavisi samo od nas kakva će biti sudbina sporazuma“, dodao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, izlazak iz Sporazuma o otvorenom nebu je još jedan korak u pravcu rušenja sistema globalne bezbednosti. Pritom, SAD nisu navele nikakve dokaze da ruska strana krši sporazum.

Ipak, Moskva je spremna da nastavi dijalog sa Vašingtonom po tom dokumentu, ali ne prihvata uslove Amerikanaca.

Odluka Bele kuće je bila neočekivana za njihove saveznike, primećuje Rjabkov i dodaje da Sporazum o otvorenom nebu „neće umreti“ nakon izlaska SAD, ali ako zemlje NATO-a budu sledile primer SAD, postoji mala šansa da se sporazum očuva.

Rusija pozvala Ameriku da povuče nuklearno oružje iz Evrope

Amerika bi trebalo da povuče svoje taktičko nuklearno oružje iz Evrope u cilju normalizacije situacije, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„U cilju normalizacije situacije SAD bi za početak trebalo da povuku iz Evrope svoje taktičko nuklearno naoružanje, da ga vrate na svoju teritoriju i na taj način osiguraju da Vašington i njegovi saveznici, koji nisu nuklearne države u pogledu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, u potpunosti realizuju osnovne ključne tačke sporazuma“, izjavio je on u intervjuu za list „Komersant“.

On je dodao da SAD poseduju značajan potencijal taktičkog nuklearnog naoružanja u neposrednoj blizini ruskih granica.

Rjabkov je istakao da je alarmantan pokazatelj to što SAD i NATO nisu spremni da potvrde nedopustivost nuklearnog rata.

„Ni SAD, ni njihovi najbliži saveznici iz NATO-a, koje poseduju nuklearno oružje, nažalost nisu spremne da potvrde poznatu tezu iz 1980-ih godina o tome da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da nikada ne bi trebalo da dođe do njega. To je zabrinjavajući pokazatelj razvoja strateškog razmišljanja kod naših partnera“, istakao je Rjabkov.

Prethodno je američki predsednik Donald Tramp saopštio da će Amerika izađi iz Sporazuma o otvorenom nebu, prenela je agencija AFP. Prema saopštenju Rojtersa, Tramp je rekao da je u dobrim odnosima sa Rusijom, ali da Moskva ne poštuje Sporazum o otvorenom nebu.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala