Zamaskirajte se, polećemo! Mere koje moraju da se poštuju u avionima „Er Srbije“

© Sputnik / Aleksandar Džorovič / Uđi u bazu fotografijaPrvi let Er Srbije posle ukidanja vanrednog stanja
Prvi let Er Srbije posle ukidanja vanrednog stanja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako putujete avionom „Er Srbije“, maska je obavezna, ali ne i rukavice. Razdaljina ne mora da se drži, ali trenutno ima dovoljno mesta da se primeni. U letelici nema časopisa ni keteringa, a zabranjeno je i čekanje ispred toaleta. Stručnjaci smatraju da su preduzete mere adekvatne i procenjuju da će se avio-prevoz vratiti u normalu tek 2024. godine.

Prvi komercijalni let „Er Srbije“, posle ukidanja vanrednog stanja, poleteo je danas za Cirih sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“. Za taj grad su odletela 33 putnika, koji su morali da nose zaštitnu opremu i da u avionu sede udaljeni jedni od drugih. Putnicima koji nisu imali negativan test na koronu, rečeno je da će ići na testiranje kada budu sleteli.

© Sputnik / Aleksandar Džorovič / Uđi u bazu fotografijaPutnici su nosili zaštitnu opremu i sedeli na razdaljini
Zamaskirajte se, polećemo! Mere koje moraju da se poštuju u avionima „Er Srbije“ - Sputnik Srbija
Putnici su nosili zaštitnu opremu i sedeli na razdaljini

Mere u avionima „Er Srbije“

U saopštenju za javnost „Er Srbije“ navodi se da je na svim letovima te avio-kompanije obavezno nošenje maski za lice tokom leta i da će avioni svakodnevno biti dezinfikovani.

Maske su obavezne i za članove posade i za putnike, koji mogu da se zaštite i dodatnom opremom, poput rukavica i vizira, što nije nužno.

Glavni urednik vazduhoplovnog portala „Tango siks“ Petar Vojinović smatra da su preduzete mere pouzdane, ali predočava da EU nije izdala obavezujuću regulativu za obezbeđivanje aerodroma i letelica za ovaj deo Evrope.

„U ovom slučaju, Evropska komisija je preporučila svim avio-kompanijama i aerodromima da primene mnogo drastičnije mere, ali to nije obavezno. Zato su maske obavezne, a rukavice nisu“, objašnjava za Sputnjik Vojinović.

Fizička distanca nije obavezna

On dodaje da ni razdvajanje putnika nije obavezno, što znači da srednja sedišta neće nužno biti prazna, ali smatra da će, dokle god za to ima mesta, putnici po savesti poštovati razdaljinu.

Naš sagovornik prognozira da distanciranje putnika neće biti obavezno ni kada se njihov broj poveća, zato što bi to bio jak ekonomski udarac za avio-kompanije.

© Sputnik / Aleksandar Džorovič / Uđi u bazu fotografijaKontakti u avionima svedeni su na minimum
Zamaskirajte se, polećemo! Mere koje moraju da se poštuju u avionima „Er Srbije“ - Sputnik Srbija
Kontakti u avionima svedeni su na minimum

Kako se u saopštenju „Er Srbije“ još napominje, usluga na letu je pojednostavljena, tako da kontakti budu minimalni. To znači da nema časopisa, brošura ni keteringa. Služi se samo voda. Hrana će ponovo biti poslužena 6. juna na letovima „Er Srbije“ za Njujork.

„Kabinsko osoblje neće ići regularno kroz kabinu, već će se hrana deliti na ulazu. Putnici neće smeti da u grupama idu ka toaletu, odnosno, da prave red ispred. Takođe, filteri za prečišćavanje vazduha u erbas avionima funkcionišu prilično efektno i u nanometarskim veličinama zadržavaju čak i viruse“, tvrdi Vojinović.

Kvalitetna ventilacija

Erbas avioni „Er Srbije“ opremljeni su vazdušnim HEPA filterima, kojima se kontroliše protok, ponovna cirkulacija i prečišćavanje vazduha. Kod ATR aviona je uvedena posebna procedura koja omogućava maksimalno cirkulisanje vazduha.

„Ako se u prosečnoj zgradi ili prostoriji vazduh menja tri ili četiri puta u toku jednog sata, u avionima se to dešava 20 i više puta za to vreme. Imamo i to da se 50 odsto vazduha svakako izbacuje napolje, tako da je cirkulacija zaista ekstremno velika“, ističe Vojinović.

On dodaje da u avionu nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze virusom korona i podvlači da su, iako ništa nije apsolutno bezbedno, preduzete mere adekvatne i da neke restriktivnije nisu potrebne.

„Želimo još jednom da uverimo naše putnike da smo preduzeli i primenili sve neophodne mere, u skladu sa najvišim bezbednosnim i higijenskim standardima, kao i uputstvima nadležnih domaćih i međunarodnih regulatornih tela“, izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor „Er Srbije“, piše u saopštenju.

On je pozvao putnike da redovno prate vebsajt te avio-kompanije, kao i naloge na društvenim mrežama, da bi uvek bili u toku sa merama koje „Er Srbija“ preduzima.

© Sputnik / Aleksandar Džorovič / Uđi u bazu fotografijaDirektor „Er Srbije“ pozvao je putnike da prate njihov sajt da bi bili u toku sa merama
Zamaskirajte se, polećemo! Mere koje moraju da se poštuju u avionima „Er Srbije“ - Sputnik Srbija
Direktor „Er Srbije“ pozvao je putnike da prate njihov sajt da bi bili u toku sa merama

Pravila za ukrcavanje

U toku boravka na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu obavezno je nošenje zaštitnih maski.

U skladu sa uputstvima tog aerodroma, putnici „Er Srbije“ tamo treba da dođu najkasnije tri sata pre poletanja, a na terminal će da ulaze samo preko Ulaza 2, piše u saopštenju.

Er Srbija - Sputnik Srbija
Odleteo avion za Cirih: „Er Srbija“ obnavlja putnički saobraćaj

Za pojedine putnike uvedene su pogodnosti. Svi putnici stariji od 65 godina imaće prioritet pri prijavi na letu, bez naknade, a porodice koje se prijavljuju na let to će moći da učine putem namenskih šaltera.

Vremena otvaranja izlaza za ukrcavanje su izmenjena, pa će sada za letove koji se obavljaju avionima tipa ATR gejtovi biti otvoreni 70 minuta pre poletanja.

Za letove koji se obavljaju uskotrupnim avionima, izlazi za ukrcavanje će biti otvoreni 95 minuta pre poletanja, a za letove koji se obavljaju širokotrupnim avionima, izlazi će biti otvoreni 120 minuta pre planiranog vremena poletanja.

Cene više za 20 odsto

Pošto je broj letova drastično manji, a potražnja veća nego inače, cene karata su porasle. Vojinović taj potez smatra logičnim, ali ne i dugortrajnim i konačnim.

© Flickr / FuFu WolfCene avio-karata biće više za 20 odsto
Zamaskirajte se, polećemo! Mere koje moraju da se poštuju u avionima „Er Srbije“ - Sputnik Srbija
Cene avio-karata biće više za 20 odsto
„Posebno prvih nekoliko nedelja, potražnja će biti veća, pa će „Er Srbija“ i druge avio-kompanije da povise cene avio-karata za do 20 odsto. Na primer, u slučaju „Er Srbije“, karte će biti skuplje na letovima za Njujork, ali to je očekivana situacija“, ocenio je Vojinović.
Trenutna organizacija letova

„Er Srbija“ je saopštila da će u periodu od 21. maja do 14. juna organizovati ograničeni broj letova do aerodroma Londona, Frankfurta, Ciriha i Beča. Za Cirih će danas biti ukupno tri leta, kao i dva za Frankfurt.

Od 29. maja, ta avio-kompanija počeće postupno da obnavlja letove do pojedinih destinacija u regionu, kao što su Ljubljana, Podgorica, Tivat, Sarajevo, Banjaluka i Skoplje.

U „Er Srbiji“ kažu da su već u prodaji i karte za Pariz i Amsterdam, za letove od 31. maja. Od tada do 14. juna predviđen je jedan let nedeljno.

© Sputnik / Aleksandar Džorovič / Uđi u bazu fotografijaAko ograničenja putovanja u EU budu ukinuta od 15. juna, broj letova će biće povećan
Zamaskirajte se, polećemo! Mere koje moraju da se poštuju u avionima „Er Srbije“ - Sputnik Srbija
Ako ograničenja putovanja u EU budu ukinuta od 15. juna, broj letova će biće povećan

Ta avio-kompanija obnoviće i komercijalne letove do Njujorka 6. juna, a od 13. juna broj prekookeanskih letova biće povećan na dva nedeljno.

Ukoliko ograničenja putovanja u Evropskoj uniji budu ukinuta od 15. juna, broj letova u putničkom avio-saobraćaju biće povećan.

Povratak u normalu 2024. godine

„Kada svaka zemlja bude regulisala svoju epidemiološku situaciju videćemo da će, u praksi, sve biti isto, osim toga što će svi morati da nose maske i što će detalji koje sam pomenuo morati da se primenjuju“, smatra Vojinović.

On dodaje da će putnici moći da ponovo putuju na većinu destinacija za najviše dva meseca, ali da će broj letova biti manji, u skladu sa epidemiološkim situacijama zemalja u koje se putuje i ekonomskom situacijom avionskih i turističkih kompanija.

Zbog toga prognozira da će se avio-prevoz potpuno vratiti u normalu tek 2023. ili 2024. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala