Kembridž prelazi na onlajn-nastavu do leta 2021. godine

© Foto : PixabayUniverzitet Kembridž, Velika Britanija
Univerzitet Kembridž, Velika Britanija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Univerzitet u Kembridžu je prva britanska institucija koja je objavila da će sva predavanja do leta 2021. godine držati onlajn.
rad od kuće - Sputnik Srbija
Rad od kuće: Poslodavci neće moći da „uznemiravaju” radnike u Rusiji posle radnog vremena

Predavačima je rečeno da će se predavanja praktično održavati, preko emitivanja uživo. Ipak, institucija još uvek planira da drži seminare, radionice i učenje u malim grupama, sa „strogim socijalnim distanciranjem“ na snazi.

Portparol Kembridža rekao je za „LBC njuz“ da se Univerzitet konstantno prilagođava promenama tokom ove pandemije.

„Predavanja će i dalje biti dostupna na mreži i moguće je lično ugostiti manje nastavne grupe, sve dok se to odgovara uslovima socijalne distance. Ova odluka je doneta sada da bi se olakšalo planiranje, ali biće preispitana ukoliko bude promena.“

Alis Benton, šefica službe za obrazovanje, izjavila je za studentske novine da se trenutno prave planovi kojima će obezbediti da virtuelna predavanja budu „najboljeg kvaliteta“.

Kembridž je prvi koji je preduzeo tako radikalan korak, ali i drugi univerziteti razmatraju ovaj potez.

Čelnici „Rasel grupe“ univerziteta rekli su da amfiteatar za predavanja „ne može da podrži prostorno distanciranje“, ali  su dodali da se nadaju da će podstaći učenje licem u lice za male grupe.

Kirsten Martin učitsя udalenno iz doma v Kenneso, štat Džordžiя - Sputnik Srbija
„Fejsbuk“ i „Gugl“ produžavaju rad od kuće do kraja godine

Većina kampusa je zatvorena od aprila, a časovi i ispiti preseljeni su na mreže.

Raste neizvesnost oko toga na koji način će fakulteti raditi sledeće godine, pri čemu će se institucije već suočiti sa ogromnim finansijskim gubicima zbog pada studenata koji su iz prekookeanskih zemalja a koji studiraju u Velikoj Britaniji.

Verovatno će se postavljati pitanja u vezi sa školarinama, jer će domaći studenti plaćati oko 10.000 evra godišnje, a inostrani studenti tri puta više od toga.

Mišel Donelan, ministarka univerziteta, rekla je da institucije mogu naplaćivati punu naknadu sve dok je onlajn učenje „kvalitetno“.

Usamljenost u doba korone - Sputnik Srbija
Tamna strana rada od kuće – iskrivljeni pogled na svet i usamljenost

No, neki studenti izrazili su zabrinutost da se školarina neće isplatiti ako se kompletna nastava odvija putem interneta.

Aleks Džons, student druge godine prirodnih nauka u Kembridžu, rekao je za LBC njuz: „Imamo teške tečajeve koji zahtevaju kontakt, i da zaista ne postoji zamena za nastavu koju dobijamo u laboratoriji. Već u ovom semestru imali smo upola manje časova uživo koji su prvobitno bili predviđeni, a otkazano je i 10 sati terenskog rada. Ako se ista stvar dogodi sledeće godine, teško je shvatiti koliko 10.000 evra vredi kada ćemo imati mnogo manje predavanja.“

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala