Tamna strana rada od kuće – iskrivljeni pogled na svet i usamljenost

© AP Photo / Francois MoriUsamljenost u doba korone
Usamljenost u doba korone - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos tome što su se mnogi već navikli na rad od kuće, ovakav režim rada mogao bi da pokaže svoju mračnu stranu – usamljenost.

Stručnjaci upozoravaju na usamljenost kao jednu od mogućih posledica rada od kuće koja bi mogla da predstavlja problem, i to ne samo za zaposlene, već i za njihove poslodavce, piše Si-en-en.

Istraživanja pokazuju da se usamljenost na radnom mestu negativno odražava na efikasnost u radu.

Osobe koje se na radnom mestu osećaju usamljeno gube svoje socijalne veštine zbog čega kolege, koje ih smatraju nepristupačnim, polako prestaju da sarađuju sa njima.

Takve osobe mogu biti preterano osetljive i pesimistične, zbog čega se povlače u sebe i deluju manje otvorene za saradnju, prenosi "Ekspres".

U takvim okolnostima one se osećaju manje povezanim sa svojim radnim okruženjem i njihova efikasnost opada.

Sada kada zbog epidemije većina radi od kuće, ovi problemi mogli bi da postanu izraženi. Čak i onda kada su oko njih članovi njihove porodice, ljudi mogu da se osećaju usamljeno, u profesionalnom smislu.

Stručnjaci ističu da je važno da budemo proaktivni u ovim danima kada društveni kontakt zahteva malo više planiranja. Važno je i dalje održavati kontakt sa kolegama koji može da zameni odlaske na zajedničke pauze i kafu. Eksperti ističu da su telefonski razgovori i virtuelni sastanci bolji način komunikacije od mejla, poruka i društvenih medija.

Oni takođe ističu da usamljenost može da iskrivi naš pogled na svet i da ne treba da smetnemo sa uma da kolega koji ne odgovara na naše poruke možda ne radi to namerno, nego je zauzet poslovnim i kućnim obavezama i njihovim međusobnim usklađivanjem.

Menadžeri bi trebalo posebno na obrate pažnju na ovaj problem i da podstaknu komunikaciju među zaposlenima i da osnaže timski duh.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da i u podsticanju kontakta među zaposlenima treba biti oprezan kako ne bi postalo dodatan izvor opterećenja.

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala