Hiljadu ljudi umire dnevno, a Bolsonaro proglašava pobedu nad koronom

© AP Photo / Eraldo PeresIndijanci u Brazilu
Indijanci u Brazilu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos činjenici da dnevno od virusa korona oboli više od 20.000 ljudi, a umre više od hiljadu, sekretarijat predsedništva objavljuje: „Sa više od 106.700 Brazilaca izlečenih od Kovida 19, Brazil napreduje u borbi protiv virusa korona… Borba Federalne vlade u spasavanju života se nastavlja”.

Brazil je ovih dana, dok se Evropa polako oporavlja i vraća u normalu, izbio na treće mesto po broju zaraženih virusom korona u svetu (posle SAD i Rusije). Danas je u zemlji Kovid 19 veći uzrok smrti nego kardiovaskularne bolesti, rak ili nesrećni slučajevi. Bolnice su prepune, zdravstveni sistem je u kolapsu, a nove obolele vlasti prećutkuju, vlada objavljuje samo broj zaraženih, izlečenih i onih koji se trenutno nalaze u fazi oporavka.

​Sve to izaziva pravi revolt među Brazilcima — sa skoro 19 hiljada preminulih, narod smatra da nema mnogo razloga za slavlje.

Ekonomija važnija od zdravlja

Istog mišljenja je, očigledno, i poslednji ministar zdravlja, Nelson Teiš, koji je na ovom mestu izdržao manje od mesec dana. Teiš je ostavku podneo 15. maja s obrazloženjem da, dok broj umrlih raste, Bolsonaro traži od regionalnih vlasti da zemlja izađe iz karantina, stavljajući ekonomiju ispred zdravlja svojih građana.

Brazilska policija - Sputnik Srbija
Veliki protesti u Brazilu protiv mera za suzbijanje virusa

Otvaranje fitnes centara i salona lepote širom zemlje, odluka o kojoj predsednik nije obavestio sada već bivšeg ministra zdravlja, dovela je do toga da zemlja traži trećeg ministra zdravlja sa samo mesec dana.

Pre nego što je napustio svoj položaj Teiš je upozorio da bi Brazil mogao da dostigne 1.000 smrti dnevno, što se upravo i dešava.

Predsednik Brazila, desničar Žair Bolsonaro poznat je po negiranju epidemije — kada se virus pojavio u zemlji, on je u nekoliko navrata izjavio da virus ne postoji. Zatim je narodu preporučivao hlorokin kao sredstvo koje leči koronu.

U jednom intervjuu Bolsonaro se šali povodom ovog leka: „Šta je demokratija? Nećeš? — Ne moraš. Ko pripada desnici neka uzme hlorokin. Ko je levičar neka popije Tubain (guarana)”.

View this post on Instagram

Íntegra da live de Bolsonaro no.meu blog Durante a entrevista que concedeu a este blog, a Rede Nordeste de Rádio e ao jornal O Poder, ontem, em uma live pelo Instagram, o presidente Jair Bolsonaro (sem partido) anunciou, com exclusividade, que o ministro interino da Saúde, Eduardo Pazuello, irá assinar, hoje, o novo protocolo da pasta a respeito do uso da cloroquina no combate ao coronavírus. Ainda sobre o uso da cloroquina, Bolsonaro aconselhou que o governador Paulo Câmara (PSB), diagnosticado com a Covid-19, usasse a medicação, apesar de não achar necessário pela idade do gestor. “Ele é jovem, não vai precisar. Se ele achar que vai fazer bem, que tome, se achar que é veneno, não tome”, disse o presidente para completar: “Quem é de direita toma cloroquina e quem é de esquerda toma tubaína”, afirmou, entre risos. Segundo Bolsonaro, o uso do medicamento trata-se de "democracia", porque só irá tomar quem quiser. “O que é democracia? Você não quer, você não faz. Quem quiser tomar, que tome”. O presidente também disse que manterá Pazuello interinamente no cargo, mesmo ele não sendo um profissional da área de Saúde. “Por enquanto, deixa lá o general Pazuello, está indo muito bem. É um gestor de primeira linha. É um tremendo de um gestor, está fazendo um excepcional trabalho lá”. Bolsonaro também comentou sobre a atuação da Polícia Federal na fiscalização do dinheiro enviado aos municípios no combate ao coronavírus. Segundo o presidente, no Rio de Janeiro pessoas já foram presas por desvio de verba e a fiscalização vai aumentar. Confira abaixo a entrevista com o presidente na íntegra: Blog do Magno – Ex-presidentes como Lula, FHC e Collor reclamaram da imprensa, da mídia. O senhor sente que a oposição da mídia é mais forte no seu governo? Bolsonaro – Eu nunca tentei controlar a mídia. Lula, por exemplo, tentou. E até hoje tem peso pesado do PT que diz que eles erraram em não controlar a mídia. Eu, como deputado, só estourei graças ao efeito das redes sociais. A oposição da mídia comigo é muito mais forte. Resolvemos fazer um governo de austeridade. Se gastava um bilhão por ano com mídia, hoje é 10%. Íntegra no meu blog.

A post shared by Magno Martins (@blogdomagno) on

Tropski Tramp

Zbog ovih izjava Bolsonaro je u sveskim medijima dobio nadimak „Tropski Tramp”.

Bivši predsednik Brazila, Lula da Silva objasnio je u intervjuu za Pi-Bi-Es: „Predsednik Bolsonaro voli da imitira, da ponavlja sve što radi Tramp. On veruje da je Tramp više biće i uvek ga kopira. On ne priča o pandemiji, već vređa koga stigne — sud, Indijance, crnce, žene, Senat, Kongres, guvernere, gradonačelnike i ne brine se o pandemiji”.

Prašuma Amazonije - Sputnik Srbija
Bolsonaro odobrio raspoređivanje oružanih snaga u Amazoniji

Među najugroženijima danas u Brazilu su urođenička plemena koja žive duboko u šumama Amazonije i bolnice im nisu dostupne. Kako vekovima nisu bili u kontaktu sa civilizacijom, njihov organizam nije razvio rezistentnost na viruse. U zemlji su zabeležene desetine slučajeva smrti među urođenicima.

Kleber Buzato, sekretar Misionarskog urođeničkog saveta kaže za Sputnjik da je Bolsonaro ne samo postao svetski poznat po svom negiranju pandemije, već da koristi koronu kako bi zemlju etnički očistio od Indijanaca:

„Vlada Bolsonara, a posebno sam predsednik, usvojili su negativni stav prema Kovidu 19 u zemlji. Ne samo da negiraju pandemiju, u odlukama i izjavama Bolsonara ima namernih koraka napravljenih na to da se korona raširi i izazove što veći broj zaraženih i umrlih i zemlji”.

Indijanci tvrde da bi vlasti mogle da iskoriste pandemiju kako bi konačno preuzele ogromne teritorije na kojima žive urođenici. Sam Bolsonaro je u više navrata izjavio da bi njihove zemlje i prirodna bogatstva trebalo podeliti sa ostatkom stanovništva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala