Šta ako se razbolite od kovida 19 u inostranstvu

© AP Photo / Claudio FurlanTeški bolesnici koji se leče od virusa korona u bolnici u Paviji, na severu Italije
Teški bolesnici koji se leče od virusa korona u bolnici u Paviji, na severu Italije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Svi koji se odluče da ove godine odmor provedu van granica Srbije, moraju računati na to da putno zdravstveno osiguranje ne pokriva lečenje od kovida 19.

Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije kaže za Tanjug da kovid 19 nije pokriven putnim zdravstvenim osiguranjem, ali ni dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjem, jer je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju virusa korona.

„Međutim, dijagnostika da bi se utvrdilo da li neko boluje od kovida 19 je pokrivena osiguranjem. Onog trenutka kada se utvrdi da neko boluje od kovida 19, obaveza osiguravajućeg društva prema njemu prestaje, zato što mora da se leči po proceduri države u kojoj se nalazi“, pojašnjava Ćirić.

Napominje da polisa putnog zdravstvenog osiguranja i dalje važi za sve ostale slučajeve koji se nisu dogodili krivicom ili nemarom putnika, odnosno nisu posledica nehata osiguranika, a gde je potrebna lekarska pomoć.

Plaža Trulos na Skijatosu - Sputnik Srbija
Letovanje može skupo da nas košta: Zbog korone možemo potrošiti i nekoliko hiljada evra

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva troškove bolničkog i vanbolničkog lečenja uglavnom u iznosu do 30.000 evra. Uobičajena cena u osiguravajućim kućama za četvoročlanu porodicu za desetak dana odmora je oko 4.000 dinara.

I kod dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja situacija je ista. U Srbiji se vlasnici polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja leče u privatnim zdravstvenim ustanovama.

„Srbija je propisala da kovid 19 mora da se leči isključivo i samo u državnim zdravstvenim ustanovama, te mu polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za tu bolest ne važi“, pojašnjava Ćirić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala