Letovanje može skupo da nas košta: Zbog korone možemo potrošiti i nekoliko hiljada evra

CC0 / Pixabay / Plaža Trulos na Skijatosu
Plaža Trulos na Skijatosu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svako ko ovog leta bude rešio da otputuje u inostranstvo, treba da bude svestan da rizikuje da izgubi hiljade evra, jer nijedna osiguravajuća kuća u okviru putnih osiguranja ne pokriva troškove lečenja korona virusa.

To praktično znači da turista u slučaju da se zarazi, sâm plaća bolničke troškove u inostranstvu, a oni se mere u hiljadama evra.

U uslovima za putna osiguranja jasno piše da osiguravajuća kuća nema nikakve obaveze prema osiguraniku u slučajevima koji su posledica zemljotresa ili druge prirodne katastrofe, elementarne nepogode i epidemija i pandemija. Dakle, ukoliko u toku leta i dalje bude na snazi pandemija, što je vrlo verovatno, jasno je da osiguranja za koronu neće biti.

Kako ističu u osiguravajućim kućama, ne postoji opcija da se u putno osiguranje uvrsti i osiguranje koje bi pokrilo lečenje od kovida 19, prenosi „Kurir“.

„Ukoliko se utvrdi da je klijent oboleo od korona virusa, dalji zdravstveni tretman se vrši u skladu sa zdravstvenim protokolom zemlje u kojoj osiguranik boravi, a obaveze osiguranja po tom pokriću prestaju“, kažu u osiguravajućim kućama.

U Udruženju osiguravača Srbije potvrdili su nam da polisa putnog osiguranja ne pokriva lečenje od korone samo zato što je u pitanju pandemija.

„I sve osiguravajuće kuće širom sveta tako rade. Da li će se nešto promeniti tokom leta, pratićemo i videti. Za sada je još rano da o tome govorimo“, ističu u udruženju.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (JUTA) poslala je preporuku svim agencijama-članicama da se putovanja otkažu do 31. maja, a pitanje je da li će moći da se realizuju i ona do 15. juna.

Letovanje u doba korone - Sputnik Srbija
Zabrana švedskog stola, karantin posle mora, testovi - kako bi moglo da izgleda naredno letovanje

Kako se saznaje, razlog za ovu odluku je činjenica da trenutno ne postoji način za realizaciju putovanja.

„Jednostavno ne vidimo način da se realizuju putovanja. Čak i ako se otvori avio-saobraćaj, ako ostane pravilo karantina, neće biti turističkih putovanja“, rekao je Aleksandar Seničić, direktor nacionalne asocijacije.

Do sada je rezervisano 240.000 turističkih aranžmana. Od tog broja 10.000 se odnosi na Italiju, kojoj je uplaćeno tri miliona evra. Ukupna vrednost svih rezervisanih aranžmana je oko 150 miliona evra.

Profesor dr Danica Grujičić svakodnevno upozorava zašto građani Srbije ovog leta ne treba da putuju u inostranstvo.

„Ako planirate odmor, ostanite u Srbiji. Ne znamo kako će se ovaj virus širiti po drugim zemljama. Prvo leto kod mojih pacijenata posle zračenja, recimo, teško se podnosi. Sada svi zajedno ovo preživljavamo i mislim da je bolje za sve naše građane da letuju ovde, ima planina, ima raznih odmarališta, jezera, ostanite ovde tokom letnje sezone“, rekla je doktorka Danica Grujičić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala