„Okupatori u NDR“: Kako u Nemačkoj pokušavaju da prevaspitaju istočne Nemce

© Sputnik / I. Zmitrovič / Uđi u bazu fotografijaSovjetski vojnici u Istočnoj Nemačkoj
Sovjetski vojnici u Istočnoj Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
U evropskim medijima sve se više insistira na tezi da oslobađanje zemalja Istočne i Centralne Evrope od strane Crvene armije zapravo nije oslobađanje, već „nova okupacija“. U Nemačkoj na ovo posebno podsećaju stanovnike istočnog dela zemlje koji ne osećaju odgovarajuću opreznost kada je reč o Moskvi.

Nemački televizijski kanal MDR sovjetske vojnike iz Grupe sovjetskih snaga u Nemačkoj naizva „okupatorima“.

„Rusi su u Nemačkoj demokratskoj republici sve do njihovog odlaska, u očima mnogih ostali, pre svega, okupatori. Sve su nervirali njihovi manevri, putevi i polja koja su bila uništena vojnom tehnikom, kao i supruge oficira koje su ujutro znale da pokupuju sve u prodavnicama. Kada su Rusi napokon otišli, takozvano „prijateljstvo“ je odavno bilo zaboravljeno“, kaže autor materijala Derte Haniš.

„Prisilno“ prijateljstvo

Po mišljenju reportera, nije postojalo nikakvo iskreno prijateljstvo između sovjetskih građana i istočnih Nemaca, već samo ono što su govorili „oni odozgo“.

Brandenburška kapija u Berlinu - Sputnik Srbija
Istočna Nemačka protiv politike Zapada prema Rusiji

„U vrtićima i školama NDR čak su i najmanjoj deci govorili o Sovjetskom Savezu. Od 1951. godine ruski jezik je postao obavezan predmet i prvi strani jezik u školama. „Jezik okupatora“ nikada nisu naročito mnogo voleli“, navodi MDR.

Prema predloženom konceptu, stanovnici NDR su se decenijama mučili zbog „prijateljstva“ koje su im nametnuli „okupatori“. Shodno tome, kolaps socijalizma u NDR i ujedinjenje Nemačke trebalo je za njih da postane pravo oslobođenje. Ali, novinari MDR su iznenađeni, danas u Istočnoj Nemačkoj, glasnije nego u drugim regionima u zemlji, pozivaju na ukidanje antiruskih sankcija i na poboljšanje odnosa sa Moskvom.

© Sputnik / Semelyack / Uđi u bazu fotografijaIstočni Nemci ne prihvataju da je sovjetska armija bila okupatorska
„Okupatori u NDR“: Kako u Nemačkoj pokušavaju da prevaspitaju istočne Nemce - Sputnik Srbija
Istočni Nemci ne prihvataju da je sovjetska armija bila okupatorska

Odgovor na pitanje zašto se ovo dešava, nije dat. Ekspert, istoričar Ziljke Satjukov pretpostavlja da je to vezano za prošlost stanovnika NDR koja utiče na njihovu svest.

Neprijateljsko preuzimanje

Rezultat nema nikakve logike — istočni Nemci gaje topla osećanja prema onima koje su smatrali „okupatorima“ i sa kojima kategorički nisu hteli da se druže.

Lotar de Mezjer - Sputnik Srbija
Poslednji premijer Istočne Nemačke: Kako su izgledali moji razgovori s Gorbačovom

U januaru 2020. godine, novinarka nemačkog lista De tagescajtung Katrin Zedig, koja je provela detinjstvo u NDR, napisala je u svom tekstu: „Čitali smo ruske knjige, znamo zaista fantastične ruske bajke, sjajne ruske romane, znamo ruske kompozitore, ruske pisce, pa čak i ruska jela. Svaka kuća je imala rusku obojenu drvenu kašiku ili matrjošku. Imala sam knjige o Samarkandu i Uzbekistanu, putovala sam sa odeljenjem u Moskvu — u februaru, kada je bio mraz na minus 15 stepeni, sunce je sijalo i čitav grad je blistao. Sada prema svemu što je rusko, a što je nekada bilo sovjetsko, postoji nepoverenje. To je verovatno vezano za ličnost Putina. Ali zašto nam ne predstavlja problem da konzumiramo proizvode američke kulture? Da li je za nas prihvatljiviji takozvani predsednik Sjedinjenih Država sa žutom kosom i psihom (kao i politikom) razmaženog deteta?“

© AP Photo / John Gaps IIIUjedinjenje Nemačke nije bilo pravo ujedinjenje, već neprijateljsko preuzimanje od strane Zapadne Nemačke
„Okupatori u NDR“: Kako u Nemačkoj pokušavaju da prevaspitaju istočne Nemce - Sputnik Srbija
Ujedinjenje Nemačke nije bilo pravo ujedinjenje, već neprijateljsko preuzimanje od strane Zapadne Nemačke

Ujedinjenje Nemačke nije bilo pravo ujedinjenje, već neprijateljsko preuzimanje od strane Zapadne Nemačke. Istočne Nemce su doživljavali kao siromašnog, izgubljenog rođaka, kojeg velikodušno prihvata bogati ujak. „Rođak“ je trebalo da preda svoje nekadašnje ideološke postulate, svoje lidere i, generalno, 40 godina svoje istorije, koja je odmah proglašena kao „mračna socijalistička prošlost“. A radilo se o republici koja je u početku imala znatno lošije početne pozicije, ali ipak, do 1990-ih godina je postala šesta zemlja u Evropi po obimu industrijske proizvodnje. NDR je bila na vodećim pozicijama u svetu u oblasti mašinstva, elektrotehnike i elektronike, optike, izrade instrumenata.

© Sputnik / Юriй Abramočkin / Uđi u bazu fotografijaIstočni Nemci danas gaje topla osećanja prema onima koje su smatrali „okupatorima“
„Okupatori u NDR“: Kako u Nemačkoj pokušavaju da prevaspitaju istočne Nemce - Sputnik Srbija
Istočni Nemci danas gaje topla osećanja prema onima koje su smatrali „okupatorima“

Pristupačno obrazovanje na visokom nivou, kvalitetna medicina i životni standard kojem bi mnogi u Evropi mogli da zavide — NDR je bila pravi „izlog socijalizma“.

Nametnuta defektnost

Ekonomska kriza osamdesetih, kolebanja „sovjetskog starijeg brata“, pogodili su sigurnost istočnih Nemaca u ispravnost odabranog puta.

Ali ispostavilo se da su obećanja o „raju“ u ujedinjenoj Nemačkoj, u koja su poverovali mnogi od onih koji su odlučili da sruše Berlinski zid, prevara. Čak i trideset godina nakon ujedinjenja, podela Nemačke na „ossi“ (istočni Nemci) i „vessi“ (zapadni Nemci) ostaje realnost koju treba uzeti u obzir.

© Sputnik / Aleksandr Safonov / Uđi u bazu fotografijaNDR je bila pravi „izlog socijalizma“ zbog obrazovanja na visokom nivou, kvalitetne medicine i životnog standarda
„Okupatori u NDR“: Kako u Nemačkoj pokušavaju da prevaspitaju istočne Nemce - Sputnik Srbija
NDR je bila pravi „izlog socijalizma“ zbog obrazovanja na visokom nivou, kvalitetne medicine i životnog standarda

Ne uspevajući da otklone ovu neravnotežu, istočne Nemce stalno podsećaju na „užase“ kojih su pošteđeni zahvaljujući ujedinjenju Nemačke.

„Područja Zapadne Evrope, koje je oslobodila saveznička vojska, postaće prosperitetne demokratije, a oslobođene zemlje na Istoku će decenijama biti okupirane od strane sovjetskih trupa“, navedeno je u prezentaciji Pentagona, pripremljenoj za 75. godišnjicu poraza nacističke Nemačke. 

Tim pričama aktivno hrane stanovnike bivše NDR, kao i građane drugih zemalja bivšeg socijalističkog bloka. Ali istočni Nemci ne žele da prihvate ovu verziju priče.

„Zašto misle da smo lošiji od „vessa“? Zašto su sovjetske trupe okupatori, a američke oslobodioci i dobročinitelji?“, oni postavljaju pitanja.

Okupatori, koji se ne smeju tako nazivati

Prema stanju 2018. godine, u Nemačkoj se nalazio kontigent vojske SAD od 35.000 vojnika, kao i oko 3.500 britanskih vojnika. Poslednjih godina broj američkih trupa u Nemačkoj raste usled izjava da je potrebno „zaustaviti Rusiju“. SAD čuvaju u Nemačkoj vojne baze, aerodrome, centre za obuku, pa čak i nuklearno oružje.

Sovjetski vojnici pevaju i igraju tokom odmora - Sputnik Srbija
„Rusi su pili do mraka”: Istočni Nemac o svom susretu s crvenoarmejcima 1945. godine

Informacija koju je objavio nekadašnji saradnik specijalnih službi SAD Edvard Snouden pokazala je da američke specijalne službe vrše totalni nadzor nemačkih političara. Čak ni nemačka kancelarka Angela Merkel nije izbegla ovu sudbinu. Bez obzira na to što je skandal bio veliki, on je brzo prošao. Tužilaštvo Nemačke je saopštilo da se navedene tužbe „ne mogu dokazati na sudu“. Vašington redovno pokazuje Nemačkoj gde joj je mesto. Zvanični Berlin ne može odbraniti svoju liniju ni u jednom od važnih pitanja. Godinama je Nemačka održavala izuzetno neisplative za nju antiruske sankcije. Kao garant ukrajinskog uređivanja, Berlin nikada nije vršio pritisak na Kijev, mada je očigledno čijom krivicom proces stoji na mestu. Nemci nisu u stanju da odbrane „Severni tok 2“, od kojeg upravo oni imaju najveću ekonomsku korist.

Nezavisnost Nemačke 2020. godine je nezavisnost na povocu koji je u rukama vlasnika u Vašingtonu. Ali da li će se nemački mediji usuditi da američku vojsku okarakterišu kao „okupatore“ i definišu američko prijateljstvo kao „nametnuto“?

Zajedno sa astronautom Valerijem Bikovskim, 26. avgusta 1978. godine, na brodu „Sojuz 31“ poleteo je u svemir prvi Nemac, potpukovnik ratnih vazduhoplovnih snaga Istočne Nemačke Zigmund Jen. Zaista je nezamisliva i neviđena surovost sovjetskih „okupatora“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala