Poslednji premijer Istočne Nemačke: Kako su izgledali moji razgovori s Gorbačovom

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaLotar de Mezjer
Lotar de Mezjer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednji premijer Istočne Nemačke Lotar de Mezjer, rekao je za Sputnjik da je s nekadašnjim predsednikom SSSR-a Mihailom Gorbačovom u prijateljskim odnosima, i da ga Nemci i danas izuzetno poštuju.

Prema rečima Mezjerea, prvi put se sastao s Gorbačovom 29. aprila 1990. godine.

„Tada je on očekivao od mene 'to, to i to'. Rekao sam mu:'Gospodine predsedniče, prošla su vremena kada su premijeri Istočne Nemačke dolazili da primaju naredbe. Ali spreman sam da razgovaram s Vama o našim zajedničkim pitanjima'. On se nasmejao i složio se sa mnom. Zbližili smo se tokom sastanaka“, priseća se Mezjer.

Prema njegovim rečima, s Gorbačovom u prijateljskim odnosima, a čak su i rođeni istog datuma, 2. marta.

Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija
Gorbačov: Berlinski zid je morao da padne

Redovno zovemo jedan drugog 2. marta povodom naših rođendana. Uskoro ću ponovo ići u Moskvu. Nadam se da ću ga videti. Njegovo zdravlje je nestabilno“, kaže Mezjer, koji je ove godine proslavio 80. rođendan.

Kako je istakao, bez njega ništa ne bi bilo isto.

„Mi ga, kao i pre, izuzetno poštujemo, dok se u Rusiji prema njemu odnose s prezirom, jer je 'ispustio' Istočnu Nemačku“, zaključio je Lotar de Mezjer.

Poslednji predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov danas proslavlja 89. godina. Čestitke su stigle i iz američke ambasade u Rusiji.

„Čestitamo predsedniku Gorbačovu rođendan i želimo mu zdravlje i sreću“, napisala je portparolka američke ambasade u Rusiji Rebeka Ros na Tviteru.

​Objavu na društvenoj mreži prate i fotografije, na kojima su prikazani Gorbačov i nekadašnji predsednik SAD Ronald Regan.

Lotar de Mezjer je 12. aprila 1990. godine izabran za premijera Istočne Nemačke. Od avgusta 1990. godine je, pored toga, bio i na funkciji ministra spoljnih poslova Istočne Nemačke. Nemačka kancelarka Angela Merkel je 1990. godine vršila dužnost zamenika portparola De Mezjerove vlade.

U septembru 1991. godine, De Mezjer je napustio mesto zamenika predsednika Hrišćansko-demokratske unije i druge počasne dužnosti, jee je optužen da je nezvanično sarađivao s Ministartsvom bezbednosti Istočne Nemačke. Od tada radi kao advokat u Berlinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala