Godinu dana od inauguracije Zelenskog: Spreman sam za bilo kakve pregovore o Donbasu

Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je spreman za bilo koji format pregovora o regulisanju sukoba u Donbasu.
„Spreman sam za bilo koji format, koji bi mogao da nas približi kraju rata i vraćanju naših teritorija i ljudi. Svejedno mi je (kako) – nama je potreban rezultat“, izjavio je ukrajinski lider tokom konferencije za novinare povodom godišnjice njegove inauguracije.

Predsednik je istakao da u poslednje vreme nije vodio pregovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ali da smatra da je dijalog sa njim neizbežan i da je potrebno da razgovara sa njim.

Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov o Donbasu: Od 9 tačaka sporazuma, Kijev ispunio samo jednu — i to delimično

Dajte mi nekoliko meseci

Zelenski je rekao i da će se do kraja boriti da se Minski sporazum implementira, ali da mu je za to potrebno nekoliko meseci kako bi pronašo diplomatski izlaz.

Kako je objasnio, Kijev se drži Minskog sporazuma jer on podrazumeva i sankcije prema Rusiji, iako se sve više mogu čuti inicijative iz Evrope da se antiruske sankcije ukinu.

„Imamo i plan B i plan C za rešavanje pitanja Donbasa, ali za sada ne želimo da odlazimo u tu stranu“, dodao je.

Razmena zarobljenika

On se osvrnuo i na razmenu zarobljenika, rekavši da su trenutno u toku pregovori s Rusijom o njihovoj razmeni nakon okončanja pandemije virusa korona.

„Sada već razgovaramo s Rusijom o mogućoj razmeni posle virusa korona. Iskreno govoreći, želim da, uprkos koroni, vratimo naše političke zarobljenike, koji se nalaze u Rusiji ili u zatvorima Krima“, rekao je Zelenski.

U Donbasu je 29. decembra izvršena prva razmena zarobljenika u poslednje dve godine. Kijev je predao Donbasu 124 osobe, dok je 76 ljudi vraćeno na teritoriju koja je pod kontrolom Ukrajine. Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da se u okviru bilateralne razmene na teritoriju koja je pod kontrolom Kijeva vratilo 12 vojnika i 64 civila. Nakon toga počeo je rad na formiranju novih spiskova za razmenu zarobljenika.

„Ako pucaju na nas – odgovorićemo, ali nećemo otvoriti vatru prvi“

Šef Ukrajine je dodao i da nikada nije pozivao pripadnike ukrajinskih oružanih snaga da ne uzvraćaju paljbom kao odgovor na granatiranja u Donbasu, ali da ukrajinska vojska neće prva započinjati paljbu.

„Nikada nisam pozivao našu vojsku da ne reaguje (na granatiranja). Želeo sam da pokažem celom svetu da imamo veoma snažnu vojsku, a sada to i činim. Ali mi ne provociramo. Borimo se za našu zemlju. Ako  pucaju na nas, odgovorićemo, ali nećemo pucati prvi“, rekao je Zelenski.

On tvrdi da ukrajinska vojska ne puca na civile u Donbasu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u tom sukobu je stradalo oko 13.000 ljudi.

Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se, pored ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta sa preporukama za smirivanje sukoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala