Poruka Stejt departmenta o Crnoj Gori – distanciranje od Mila ili taktički potez

© AP Photo / Risto BozovicMajk Pens u poseti Crnoj Gori
Majk Pens u poseti Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oglašavanje Stejt departmenta povodom političke krize u Crnoj Gori – u kome se ističe da SAD snažno podržavaju slobodu govora i okupljanja – može biti protumačena kao izvesno distanciranje od vlasti u Podgorici, ali i kao taktički potez i opomena predsedniku Đukanoviću da „ne solira previše“ ako očekuje dalju pomoć, smatra analitičar Boško Vukićević.

SAD poručile da imaju razumijevanje za SPC

„Dio saopštenja u kojem američka vlada naglašava da ’podržava slobodu govora i udruživanja‘ za nekog može značiti opšte mjesto podrazumijevajući formalni vokabular zvaničnika. Međutim, imajući u vidu aktuelni crnogorski kontekst, upravo taj dio saopštenja ne može biti drugačije protumačen nego kao poruka da se ima razumijevanja za poteze SPC u Crnoj Gori u ovoj sitauciji“, kaže Vukićević za Sputnjik.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić upozorio Crnu Goru: Idite gde hoćete, srećan vam put, samo ne dirajte Srbe! /video/

Takvo tumačenje, prema ocjeni ovog analitičara, takođe potvrđuje da je diplomatska aktivnost Mitropolije crnogorsko-primorske imala izvjesnog učinka na Zapadu, odnosno da je ona za svoje stavove dobila određenu podršku, te dodaje da ako se zaista radi o nekoj vrsti ograđivanja američkih zvaničnika od ratobornih politika Đukanovića - takva novost takođe pruža i neku vrstu olakšanja svim onim snagama u Crnoj Gori koje se zalažu za demokratizaciju zemlje i mirno rešenje krize.

„Distanciranje zvanične Amerike od crnogorskih političara, čiji je bila dugogodišnji sponzor i tutor, moglo bi biti objašnjeno mogućnošću da rasplamsavanje kriznih situacija na Balkanu u ovom trenutku ne odgovara interesima SAD. Jer svima je postalo jasno, a naročito nakon konferencije za štampu predsednika Đukanovića, da on jedine šanse za političko preživljavanje traži u krajnjoj radikalizaciji prilika u zemlji“, smatra Vukićević.

Stvarni stav američke vlade prije izbora u Crnoj Gori

Naš sagovornik, međutim, upozorava da je ipak isuviše rano ispoljavati preveliki optimizam, tj. unaprijed proglašavati izvjesnost američkog odbacivanja Đukanovića.

Mitropolit Crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije tokom službe u Duklji. - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije odgovara režimu: Milo pretvara Crnu Goru u satansku zajednicu

„Vjerovatnije je da se ipak radi o taktičkim potezima američkih zvaničnika, a možda i nekoj vrsti opomene za crnogorsko rukovodstvo da previše ne solira ukoliko dalje očekuje pomoć. Stvarni stav američke vlade o datim pitanjima biće poznat prije narednih izbora u Crnoj Gori. Ukoliko Amerikanci dozvole da DPS opet uzme vlast, metodama koje su već svima poznate, to će biti znak da stav Stejt departmenta prema Mitropoliji ipak nije dobronamjeran, i pored današnjih vedrih tonova u saopštenjima“, decidan je Vukićević.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala