Dobijen prvi protein za domaći test na antitela na novi koronavirus

© AP Photo / Mark SchiefelbeinLabaratorija
Labaratorija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Institut za primenu nuklearne energije sutra će biti isporučena prva količina jednog od rekombinantnih proteina novog koronavirusa, koji će biti jedan od glavnih sastojaka za domaći test za određivanja prisustva antitela na Sars-kov-2.

Stručnjaci sa Hemijskog fakulteta razvili su tehnologiju za dobijanje jednog od rekombinantnih proteina novog koronavirusa, koji je glavni kandidat za serološki test trenutno u razvoju na katedri za biohemiju, ističe prof. dr Tanja Ćirković Veličković, javlja RTS.

Drugi kandidat je, kako kaže, na putu da bude razvijen i u narednim danima ili nedeljama će biti ovladano tehnologijom dobijanja drugog antigena.

Test omogućava detekciju prisustva antitela u krvi osobe, odnosno pomaže lekarima da utvrde, da li je organizam trenutno izložen ili je nekad bio izložen specifičnom infektivnom agensu, u ovom slučaju novom koronavirusu.

Za sada je dobijen jedan miligram, jer je za veće količine potrebno uložiti više rada i proširiti kapacitete, kao i nabaviti polazne materijale koje u ovom trenutku nemamo.

„Mi smo sa Kliničkim centrom potpisali ugovor o naučnoj i tehnološkoj saradnji i aplicirali smo za jedan veliki projekat preko SZO, odakle očekujemo da će doći jedan deo sredstava da bi mogli da nastavimo naše aktivnosti. Takođe, Vlada Srbije i Ministarstvo nauke su obećali pomoć“, kaže Ćirković Veličković.

Prema njenim rečima, rokovi su jako kratki, o čemu najbolje svedoči činjenica da je čitav projekat prokrenut pre nekoliko nedelja, a danas je dobijen i prvi protein.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala