Banka mora da mu vrati 2,4 miliona dinara: Prva presuda za ništavnost valutne klauzule u švajcarcima

CC0 / Piksabej / Švajcarski franci
Švajcarski franci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prva presuda za ništavost valutne klauzule u švajcarskim francima doneta je nakon stava Vrhovnog suda od prošle godine. Sud je presudio da banka dužniku mora da vrati razliku od 2.450.000 dinara. 

Kako se navodi na sajtu „Efektive“, ovo je prva prvostepena presuda koja se u potpunosti oslanja na stav Vrhovnog kasacionog suda, koji je predvideo ništavost valutne klauzule u švajcarskim francima i njenu konverziju u evro. 

Radi se o kreditu iz 2007. godine, koji je podignut u iznosu od 85.000 švajcarskih franaka. Nalazom veštaka je utvrđeno da je korisnik na ime otplate kredita ukupno vratio iznos od 10.800.000 dinara, a da bi indeksacijom tog kredita u evro za isti period otplate vratio oko 8.350.000 dinara. 

Švajcarski franak - Sputnik Srbija
Kako su korisnici kredita u „švajcarcima“ pobedili banke u Hrvatskoj
„U narednom periodu očekujemo još ovakvih presuda, s obzirom da se radi o pravnom pitanju za koje je Vrhovni sud zauzeo jasan stav o nedozvoljenosti ugovaranja valutne klauzule u švajcarskim francima“, navodi se na sajtu „Efektive“. 

Spor ovog tipa mogu da pokrenu svi korisnici kredita u francima, fizička i pravna lica i preduzetnici, za bilo koji tip kredita (stambeni, hipotekarni, biznis, potrošački), pod uslovom da nisu prihvatili zakon o konverziji, tj. da je kredit u celosti otplaćen (svojevoljno ili prinudnim putem, plenidbom stana) pre donošenja Zakona, prenosi B92. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala