Kako su korisnici kredita u „švajcarcima“ pobedili banke u Hrvatskoj

CC0 / Pixabay / Švajcarski franak
Švajcarski franak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Korisnici kredita u „švajcarcima“ u Hrvatskoj pobedili su banke, pošto je potvrđena presuda iz 2013. kojom je valutna klauzula proglašena ništavom.

Posle osam godina na sudovima, Vrhovni sud Hrvatske je saopštio da su banke krive za nezakonito postupanje prema korisnicima stambenih kredita ugovorenih u švajcarskim francima i da su povredile kolektivne interese i prava zaduženih građana.

Nakon ove odluke, vlasnici tih kredita od sada pa do 2023. u sudskim procesima mogu da traže povraćaj preplaćenog novca od banaka, piše „Politika“.

Švajcarski franci i evri - ilustracija - Sputnik Srbija
Korisnici kredita u švajcarcima tek počinju bitku za njihovu konverziju

Tu vest je s oduševljenjem dočekalo 125.000 korisnika ovih kredita u Hrvatskoj, koji će sada tražiti obeštećenje od banaka, bez obzira na činjenicu da je više od 90 njih 2015. godine konvertovalo svoje dugove iz franka u evro.

U presudi hrvatskog suda se navodi da su tužene banke imale saznanja o izvesnoj budućoj promeni švajcarskog franka prema kuni na štetu potrošača i bez obzira na to, podstrekivale su ih da ipak zaključe ugovore. Banke su saopštile da razmatraju dalje pravne korake koji su im na raspolaganju u Hrvatskoj i EU.

Prema procenama, reč je o oko dve milijarde evra, koliko bi banke bile u obavezi da vrate klijentima.

Kako su za „Politiku“ rekli u hrvatskom udruženju „Frank“, to znači da svih 125.000 korisnika tih kredita ima otvorena vrata prema sudovima.

„Mogu privatno da tuže banke i potražuju novac koji su do sada neosnovano platili bankama. Do sada ima 30.000 tužbi, a očekujemo da će ih do 2023. biti više od 100.000“, kazali su iz tog udruženja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala