Oglasila se Amerika povodom tenzija u Crnoj Gori: Podržavamo slobodu govora i okupljanja

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Države snažno podržavaju osnovne slobode, kao što su sloboda govora, udruživanja i okupljanja i prava pojedinaca da mirnim putem izražavaju slobodu vere ili ubeđenja, navodi se u saopštenju Stejt Departmenta.

Američka vlada poziva sve strane u Crnoj Gori da vode konstruktivan dijalog, da pokažu uzdržanost i izbegnu bilo kakve akcije koje dovode do jačanja napetosti ili su nasilne, saopšteno je iz Stejt departmenta u odgovoru na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše prošlonedeljne proteste u Crnoj Gori posle hapšenja sveštenika Srpske pravoslavne crkve zbog kršenja zabrane okupljanja, uvedene da bi se spriječilo širenje koronavirusa.

"Istovremeno, poštujemo pravo svih suverenih država da održavaju javni red i štite zdravlje svojih državljana, na način koji je usklađen sa demokratskim standardima i praksom", navodi se u odgovoru Stejt departmenta.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv devet sveštenika budimljansko-nikšijske eparhije zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja tako što su se okupili na Trgu Šaka Petrovića i učestvovali u litiji zajedno sa građanima, saopštili su tužioci u subotu, prenose Vijesti.

Zbog hapšenja sveštenika, koji su pušteni iz pritvora posle zadržavanja od 72 sata, prošle nedelje su organizovani protesti širom Crne Gore.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala