Krim o ideji „deokupacije“ poluostrva: U Ukrajini se menja vlast, ali ne i njena retorika

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaPremijer Krima Sergej Aksjonov
Premijer Krima Sergej Aksjonov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Krima Sergej Aksjonov je, komentarišući ideju Kijeva o „deokupaciji“ Krima, izneo tri razloga zbog kojih je vraćanje poluostrva u sastav Ukrajine nemoguće i istakao da se u Ukrajini smenjuje vlast, ali njena retorika ostaje ista.
„Prvi razlog je odsustvo 'okupacije', drugi – kategoričko odbijanje Krimljana da budu sa Ukrajinom, a treći leži u moći ruskih oružanih snaga. Nadam se da Ministarstvo inostranih poslova susedne zemlje to shvata, a ukoliko ne shvata – tim gore i za njih i za Ukrajinu“, rekao je on i istakao da će bilo kakvi planovi „deokupacije“ koje smisli ukrajinski „stratezi“ ostati prazne reči.

Šef Krima je dodao da činjenica zbog koje je Ukrajina izgubila poluostrvo i Donbas leži u pogrešnom pristupu vlasti.

„Više od šest godina slušamo slične izjave predstavnika ukrajinske vlasti. Ličnosti se smenjuju, ali retorika ostaje ista, sve je bukvalno prekopirano. Stav Kijeva prema Krimu se nije promenio, posmatra ga kao teritoriju bez ljudi, čiji mu interesi ne znače ništa. Upravo je takav budalast pristup postao razlog zbog kojeg je Ukrajina najpre izgubila poluostrvo, a zatim i Donbas“, napisao je Aksjonov na svojoj stranici na društvenoj mreži „VKontakte“.

 

© Sputnik / Artem Žitenev / Uđi u bazu fotografijaGrafit "Rusija i Krim - zauvek zajedno"
Krim o ideji „deokupacije“ poluostrva: U Ukrajini se menja vlast, ali ne i njena retorika - Sputnik Srbija
Grafit "Rusija i Krim - zauvek zajedno"

 

Ranije je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izneo strategiju u tri koraka ukrajinskih vlasti za „vraćanje“ Krima Ukrajini.

S tim u vezi, zamenik predsednika Odbora Krimskog parlamenta za narodnu diplomatiju i međunacionalne odnose Ivan Šonus izjavio da su planovi Kijeva o „deokupaciji” Krima samo politički blef i rekao je Krim bio, jeste i ostaće ruski.

Predsednik Komiteta Državne dume za odnose sa inostranstvom Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Ruski senator: Plan Ukrajine za „vraćanje“ Krima — dečje blebetanje

Izjava Kulebe izazvala brojne reakcije i u Moskvi, od toga da je nazvana „glupošću“, bogohuljenjem, do toga da su izjave zvaničnika u Kijevu okarakterisane kao „pokvarena ploča“.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je konačno zatvoreno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala