Doveo avijaciju do kolapsa: Avioni MiG išli na remont u Poljsku, umesto u Rusiju

© Foto : WikipediaMiG- 29 Bugarske avijacije
MiG- 29 Bugarske avijacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarsko tužilaštvo uložilo je žalbu na odluku suda o oslobađanju bivšeg ministra odbrane Nikolaja Nenčeva, koji je 2015. godine sakrio da postoji sporazum sa Rusijom i odlučio da se motori za MiG-29 remontuju u Poljskoj. Prema rečima bugarskog predsednika Rumena Radeva, on je svojim postupcima doveo avijaciju do potpune katastrofe.

Tužilac je istakao da je bivši ministar naložio svojoj zamenici da sakrije postojeći sporazum s ruskom korporacijom za izgradnju aviona „MiG“ u sef i da je Nenčev na taj način onemogućio realizaciju sporazuma. Umesto toga, Nenčev je započeo pregovore sa Poljskom.

Tužilaštvo se zapitalo po kom osnovu je Gradski sud u Sofiji na leto 2019. godine doneo odluku da oslobodi činovnika.

„Mnogobrojni pisani i usmeni dokazi idu u prilog tome da je u toku čitavog inkriminišućeg perioda osumnjičeni Nenčev bio svestan teškog položaja bugarske lovačke avijacije, ali bez obzira na to ništa nije činio. On je 'sedeo skrštenih ruku' zato što nije želeo da naručuje rezervne delove potrebne za bugarski MiG-29 od jedinog proizvođača – ruske korporacije 'MiG'“, navodi se u saopštenju tužioca.

Tužilaštvo je pozvalo da bivši bugarski ministar bude proglašen krivim i da mu se odredi zatvorska kazna u trajanju od osam godina.

Prema rečima samog Nenčeva, takva izjava tužilaštva ga ne plaši, već je se stidi.

 „U 'slobodnoj', 'demokratskoj', 'na pravu zasnovanoj' i 'evroatlantskoj' Bugarskoj, tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku Gradskog suda u Sofiji, prema kojoj sam oslobođen u slučaju popravke MiG-29 u Poljskoj umesto u Rusiji, i traži od Apelacionog suda da me liši slobode na osam godina“, napisao je Nenčev u subotu na svojoj stranici na Fejsbuku, komentarišući priložene dokumente.

On je naveo optužbe koje su iznete na njegov račun, među kojima je i ona o šteti koja je naneta oružanim snagama Bugarske.

Bivši ministar odbrane smatra da optužbe u datom slučaju izgledaju apsurdno, ako se uzme u obzir korist koju je Bugarska mogla da izvuče potpisivanjem sporazuma sa savezničkom zemljom.

„Ne zaboravimo da je ovaj sporazum (sa Poljskom) potpisao Savet ministara i da ga je podržala velika većina u Narodnoj skupštini. Prvo, dobili smo dva motora u mnogo kraćem vremenskom periodu, bili su poljski odmah nakon potpisivanja ugovora. Nećemo zaboraviti takođe mnogo nižu cenu koju nam je nudila Poljska, kao ni da, kao država-članica EU, nismo platili carinske dažbine i da smo dobili državnu garanciju od Poljske“, rekao je bivši ministar.

On je takođe istakao da je u optužen za nanošenje štete stranoj kompaniji (u ovom slučaju ruskoj), ali da niko ne govori o zaštiti nacionalnih interesa.

„Uvek sam govorio da me ne zanima kojoj stranoj kompaniji sam naneo štetu. Zanima me samo da li sam uspeo da zaštitim bugarske nacionalne interese“, rekao je Nenčev u intervjuu za „Evropu“.

Bugarski predsednik Rumen Radev, koji je ranije bio na čelu vazduhoplovnih snaga zemlje i bio svedok u ovom slučaju, izjavio je da je bivši ministar svojim postupcima doveo avijaciju do potpune katastrofe.

„Nikolaj Nenčev je sporazumom sa Poljskom o popravci MiG-29 doveo avijaciju do potpune katastrofe, a istovremeno nije dozvolio isporuke iz Rusije. Na kraju je vazduhoplovstvo potpuno propalo“, rekao je Radev 2017. godine.

Bugarski Migovi-29 - Sputnik Srbija
Nastavlja se suđenje bivšem bugarskom ministru zbog migova

Socijalistička stranka Bugarske kritikovala je planove Nenčeva i pre sklapanja sporazuma sa Poljskom. Tokom debata 2015. godine socijalisti su taj sporazum nazvali kriminalnim.

„Ako se vaš ministarski mercedes pokvari, hoćete li ga poslati na popravku u fabriku Trabant?“, izjavio je tada poslanik Atanas Zarifov, ističući da Rusija nije Poljskoj dala licencu za popravku aviona.

Nezavisni poslanik Velizar Enčev pozvao je svojevremeno Nenčeva da preuzme odgovornost za živote pilota.

„Bićete odgovorni za živote bugarskih pilota ukoliko budete popravljali avione u Poljskoj. Ministarstvo odbrane prebacilo je odgovornost na Parlament, ukoliko naš avion iznenada eksplodira u vazduhu. To se dogodilo u Alžiru (verovatno se odnosi na pad Su-24 2014. godine). Sada Alžir vodi slučaj protiv poljske fabrike koja će popraviti naš avion“, rekao je Enčev.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala