Teheran zapretio Americi: Ako ugrozite naše tankere...

© AP Photo / Marcos MorenoIran, tanker
Iran, tanker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran će odgovoriti Americi u slučaju pretnji tankerima koji prevoze gorivo u Venecuelu, izjavio je ministar inostranih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif u obraćanju generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniu Guterešu.
„Nezakonite, provokativne i opasne pretnje Amerike šef iranske diplomatije nazvao je u pismu piratstvom, rekavši da ono predstavlja opasnost za region. Zarif je takođe izjavio da američka vlada odgovorna za posledice bilo kakvih ilegalnih radnji i istakao da Iran ima pravo da preduzme potrebne mere za suprotstavljanje tim pretnjama“, navedeno je u saopštenju iranskog spoljnopolitičkog resora.

S tim u vezi, ambasador Švajcarske koji zastupa interese SAD u Teheranu pozvan je u iransko Ministarstvo. Njega je zamenik ministra inostranih poslova Irana Abas Arakči zamolio da prenese Vašingtonu upozorenje iranskih vlasti.

Ranije je saopšteno da se najmanje pet naftnih tankera iz Irana uputilo sa gorivom prema Venecueli. To je prvi slučaj u novijoj istoriji tako velikog snabdevanja gorivom južnoameričke države.

Iranska revolucionarna garda - Sputnik Srbija
Iran upozorava: Surovo ćemo odgovoriti na sve američke vojne avanture

Venecuela prolazi kroz krizu sa gorivom, a jedan od razloga je trgovinska blokada SAD i njihovih saveznika. Iran se takođe nalazi pod američkim sankcijama. Tramp je u aprilu naložio brodovima američke ratne mornarice da potopi iranske brodove, ako ih budu pratili.

Agencija „Rojters“, pozivajući se na visokog predstavnika administracije američkog predsednika Donalda Trampa, ranije je saopštila da Vašington razmatra mere koje može da preduzme u vezi sa Iranom, koji isporučuje naftu u Venecuelu. Pored toga, agencija je prenela da je, prema rečima tog predstavnika, Vašington prilično siguran da će vlada Venecuele zauzvrat platiti Iranu „tone zlata“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala