Ponos američkog ratnog vazduhoplovstva na ledu: Zašto pada najskuplji borbeni avion /video/

CC BY 2.0 / Flickr / David Newberger / Američki vojni avion F-22 Raptor
Američki vojni avion F-22 Raptor  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ponos američkog ratnog vazduhoplovstva, F-22, jedini borbeni avion pete generacije i najskuplji avion na svetu, ponovo je na ledu zbog još jednog pada.

Najnoviji pad F-22 na Floridi pokrenuo je pitanje budućnosti najboljeg američkog aviona za direktnu borbu u vazduhu, prenosi RTS. Istraga nesreće još traje, a SAD su sada ostale sa 185 letelica tog tipa.

F-22 - Sputnik Srbija
Na Floridi se srušio američki lovac F-22  /video/

F-22 „raptor“ jedan je od aviona koji su ponos američkog ratnog vazduhoplovstva, iako je koštao pravo bogatstvo. To je prvi u svetu borbeni avion pete generacije.

Karakterišu ga sposobnost letenja na izuzetnim visinama i velika brzina, odlična aerodinamika, snažan motor, najsavremenija elektronska oprema, sistem upravljanja i smanjena uočljivost.

Prvenstvena namena mu je direktna borba u vazduhu, a sekundarni zadaci su mu napad na mete na zemlji i elektronsko ratovanje. Kada je reč o borbi u vazduhu, F-22 je superiorniji od najnovijeg višenamenskog aviona F-35 i zbog toga je veoma značajan za američku vojsku.

Najskuplji lovački avion u operativnoj upotrebi

U aktivnu službu uveden je u decembru 2005. godine, a poslednji primerak je isporučen 2012. godine. Proizvedeno je ukupno 195 letelica (osam prototipova i 187 operativnih). F-22 nikad nije izvezen, iako je postojalo interesovanje bliskih američkih saveznika.

Avion nije samo dragocen kada je reč o ulozi koji ima u američkoj vojsci. To je verovatno najskuplji lovački avion koji je bio u operativnoj upotrebi. Direktni troškovi proizvodnje 2008. godine bili su 146,2 miliona dolara za jedan avion. „Vašington post“ je naveo da je cena radova po času letenja F-22 44.000 američkih dolara.

Zato se može reći da svaki udes „raptora“ veoma boli. Amerika je do sada izgubila četiri aviona u incidentima te vrste.

Višenamenski ruski lovac Su-57 - Sputnik Srbija
Nešenel interest: Ko je bolji — ruski Su-57 ili američki F-22

Prvi F-22 izgubljen je i pre nego što je uveden u službu. Incident se dogodio prilikom poletanja iz baze „Nelis“ u Nevadi 20. decembra 2004. godine. Kada su se točkovi aviona odvojili od zemlje, avion je počeo da se ponaša neuobičajeno i da izvodi agresivne manevre.

Pilot je uspeo bezbedno da se katapultira. Iako avion još nije bio u operativnoj upotrebi, svi F-22 su prizemljeni dok se istraga ne okonča.

Utvrđeno je da je uzrok nesreće bio čitav splet okolnosti. Sistem kontrole leta nije bio u funkciji prilikom poletanja, a pilot je pokušao da ga osposobi. Ugasio je motor verujući da će agregat za pokretanje motora obezbediti napajanje sistemu za kontrolu leta. Međutim, to se nije dogodilo. Kada je greška u konstrukciji aviona ispravljena, nastavljena su testiranja F-22.

Nesreća se dogodila i 25. marta 2009. godine. Letelica se srušila nedaleko od beze „Edvards“ u Kaliforniji. Tom prilikom poginuo je probni pilot Dejvid Kuli. Istragom je utvrđeno da je Kuli izgubio svest tokom jednog manevra. Nisu otkriveni tehnički problemi na avionu.

Sledeće godine 16. novembra „raptor“ je poleteo iz baze „Elmendorf“ na Aljasci. Dogodila se nesreća koju nije preživeo pilot Džefri Hejni.

© REUTERS / Ints Kalnins Amerikanci ne žele da izvoze F-22, iako su njihovi brojni saveznici pokazali interesovanje
Ponos američkog ratnog vazduhoplovstva na ledu: Zašto pada najskuplji borbeni avion /video/ - Sputnik Srbija
Amerikanci ne žele da izvoze F-22, iako su njihovi brojni saveznici pokazali interesovanje

Svi F-22 su bili prizemljeni tokom istrage, a otkriven je problem u sistemu za snabdevanje vazduhom. Komisija je okrivila pilota Hejnija, ali njegova udovica je tužila proizvođača „Lokid Martin“, sa kojim se kasnije nagodila. U avione su ugrađeni novi sistemi, a 2013. godine američka vojska je priznala da je pogrešila što je okrivila pilota.

Amerikanci nameravaju da ga koriste još 40 godina

Naredni ozbiljan incident dogodio se istočno od baze „Tindal“ u Floridi 15. novembra 2012. godine. Pilot se katapultirao i prošao je bez povreda. Istraga je pokazala da je zbog prekinute električne žice došlo do vatre u hidrauličnom sistemu i da su zbog toga oštećene komande.

F-22 raptor - Sputnik Srbija
Američki „raptori“ ne mogu da isprate ruske avione

Najnoviji slučaj je pad „raptora“ kod baze „Eglin“, takođe u Floridi, i dogodio se u petak. Još se ne znaju uzroci pada, ali američki mediji podsećaju da je nekoliko aviona F-22 u bazi „Tindal“ oštećeno tokom uragana 2018. godine, i da su neki od njih premešteni u „Eglin“.

Na taj način su vazdušne snage SAD, zbog prototipova kojima je istekao vek trajanja, ostale sa ukupno 185 „raptora“.

Poznati novinar koji prati odbranu Dejvid Eks, u analizi za Forbs, tvrdi da to još uvek ne utiče direktno na udarnu snagu aviona F-22. Međutim, kaže da bi eventualni budući udesi mogli da znače reorganizaciju kada je reč o eskadrilama koje u sastavu imaju taj avion.

Vazdušne snage SAD planiraju da koriste „raptore“ do pedesetih godina 21. veka. Ako se ovakva učestalost nesreća nastavi, moglo bi da „nestane“ još desetak aviona do 2060. godine.

Kompanija „Lokid Martin“ je u decembru 2019. godine potpisala novi petogodišnji ugovor o održavanju F-22, vredan sedam milijardi dolara. Oko 50 odsto održavanja aviona F-22 odnosi se na popravku stelt premaza koji se oštećuju tokom letova, navedeno je na sajtu kompanije. Takođe radi se i na modernizaciji softvera aviona i na integraciji novih projektila.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala