Češki ministar policije priznao: Nemamo dokaze za unošenje otrova iz Rusije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPrag
Prag - Sputnik Srbija
Pratite nas
Češka policija i obaveštajne službe, izgleda, nemaju dokaze da je Rus sa diplomatskim pasošem doneo u republiku smrtonosni otrov kako bi otrovao lokalne političare, izjavio je češki ministar policije Jan Hamaček.
„Diplomatu možete da proterate ako imate konkretne dokaze da tu nešto ima. Nažalost, sudeći po tome kako se sve odvija, policija i službe verovatno nemaju dokaze“, rekao je on za češku televiziju.

Ministar je dodao da pomenuti ruski diplomata trenutno nema zaštitu, ali da su pregovori po tom pitanju u toku.

On je takođe saopštio da su pisanja medija o tom incidentu otežala rad brojnih resora i pozvao na kažnjavanje krivca.

Zgrada Državne dume Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Ruski poslanik: Iza tvrdnji čeških medija o otrovu iz Rusije mogu stajati strane službe

„Rus“ u Češkoj sa smrtonosnim otrovom

Ranije je u češkom časopisu „Respekt“ objavljena istraga o ruskom državljaninu koji je, navodno, stigao u Češku sa smrtonosnim otrovom s ciljem da otruje tri lokalna političara u Pragu, koji su umešani u uklanjanje spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu. Prema navođenju češkog časopisa, gradonačelnik Praga i načelnik jednog od okruga grada dobili su zaštitu zbog izveštaja o pretnji trovanjem.

S tim u vezi, internet izdanje medija Seznam objavilo je razgovor svog novinara s Andrejem K., koji je predstavljen kao rukovodilac ruske agencije u Pragu sa diplomatskim statusom. Mediji ga označavaju kao osobu koja je navodno u aprilu donela otrov ricin. Češka televizija je objavila da je diplomata koji je navodno umešan u ovu situaciju upravo rukovodilac predstavništva „Rossotrudničestva“ Andrej Končakov.

Tim povodom reagovala je rukovodilac ruske agencije „Rossotrudničestvo“ Eleonora Mitrofanova, koja je okarakterisala kao čistu provokaciju pisanje čeških medija o tome da je navodno šef predstavništva agencije u Pragu doneo smrtnosni otrov u glavni grad Češke kako bi otrovao tamošnje zvaničnike.

Ruska ambasada u Pragu tražila je od češke strane policijsku zaštitu za zvaničnika diplomatske misije, protiv koga su u češkim medijima pokrenute lažne optužbe za navodnu pripremu atentata na lokalne političare.

Tim povodom već se oglasio i šef diplomatije Sergej Lavrov, koji je rekao da češki mediji bez ikakvog dokaza pišu da je Rusija navodno organizovala trovanje nekih lica u Pragu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala