Ruski poslanik: Iza tvrdnji čeških medija o otrovu iz Rusije mogu stajati strane službe

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije u Moskvi
Zgrada Državne dume Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pisanje čeških medija o tome da je navodno rukovodilac predstavništva ruskog „Rossotrudničestva“ u Pragu u zemlju doneo otrov ricin liči na novinarske patke koje su možda inicirale američke ili britanske specijalne službe, kaže član Komiteta Dume za bezbednost i borbu protiv korupcije Andrej Lugovoj.

„S poštovanjem se odnosim prema Češkoj, jer tamo sam živeo dve godine, čak sam i školu tamo završio i prema toj zemlji imam poseban odnos, to je prvo. Drugo, čini mi se da je i predsednik Češke više puta iskazivao poštovanje prema Rusiji, čak i u vreme afere ’Skripalj’, Češka je mirno reagovala“, naveo je Lugovoj.

U nekim zemljama istočne Evrope, kao što su Češka i Mađarska, nema antiruskog raspoloženja, ali druge zemlje pokušavaju da ga stvore, objašnjava poslanik.

Tako je, smatra on, bilo isprovocirano i uklanjanje spomenika maršalu Konjevu u Pragu, a kako dodaje, postoji mogućnost da je ovakvo pisanje medija usledilo kako bi se promenio odnos javnosti prema demontiranju spomenika i da se od toga napravi „politički spektakl“.

„Taj slučaj s otrovom, po mom mišljenju, je obična novinarska patka. Stvorena je takva slika o Rusiji još posle slučaja Aleksandra Litvinjenka i Skripalja. I zato je najjednostavnije pokrenuti iste takve priče“, navodi on i dodaje da ne isključuje mogućnost da su takva pisanja čeških medija podstakle specijalne službe drugih zemalja.

Uveren je da se dalje ta priča neće razvijati, jer je za iznošenje takvih tvrdnji potrebno imati jake dokaze.

Podsetio je kolika se buka digla oko slučaja Litvinjenka i Skripalja, ali dokazi nisu izneti.

Rukovodilac ruske agencije „Rossotrudničestvo“ Eleonora Mitrofanova, okarakterisala je juče kao čistu provokaciju pisanje čeških medija o tome da je navodno šef predstavništva agencije u Pragu doneo smrtnosni otrov u glavni grad Češke kako bi otrovao tamošnje zvaničnike.

​Tim povodom se oglasio i šef diplomatije Sergej Lavrov, koji kaže da češki mediji bez ikakvog dokaza pišu da je Rusija navodno organizovala trovanje nekih lica u Pragu.

U međuvremenu, ambasada Rusije u glavnom gradu Češke zatražila je od Češke policijsku zaštitu za diplomatu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala