Čaure za istoriju: Titova poslednja počasna paljba

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaJosip Broz Tito
Josip Broz Tito - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na dan sahrane predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, 8. maja 1980. godine, izvršena je počasna artiljerijska paljba u glavnim gradovima republika SFRJ.

Počasnu artiljerijsku jedinicu u Beogradu formirao je mešoviti artiljerijski divizion Prvog proleterskog gardijskog mehanizovanog puka, a komandovali su major Stanoje Kaplarević i major Živko Matić. Istog dana u glavnim gradovima republika SFRJ izvršena je počasna paljba iz 12 artiljerijskih oruđa sa 20 plotuna. 

© AP PhotoSahrana Josipa Broza Tita
Čaure za istoriju: Titova poslednja počasna paljba  - Sputnik Srbija
Sahrana Josipa Broza Tita

Nakon Titove sahrane, 23. juna 1980, Vojni muzej Beograd podneo je zahtev za preuzimanje čaura ostalih nakon počasne artiljerijske paljbe. Od 1.850 čaura koje su ostale i predate su Vojnom muzeju Beograd, na 82 je ugraviran lik Josipa Broza Tita i odgovarajući tekst. Na preostalima je odštampan samo tekst. Naređeno je i da se 48 čaura čuva u Vojnom muzeju kao trajna muzejska vrednost.

Odobreno je da se po jedna čaura dodeli Vojnom muzeju i Političkoj upravi radi čuvanja u kolekciji simbola. Za preostale čaure ovlašćen je načelnik muzeja da može bez naplate, samo izuzetno, dodeljivati čaure delegacijama, institucijama, ustanovama i pojedincima. 

© AP PhotoSahrana Josipa Broza Tita
Čaure za istoriju: Titova poslednja počasna paljba  - Sputnik Srbija
Sahrana Josipa Broza Tita

Od ukupne količine, manji broj čaura predat je fabrici „Aurometal” iz Subotice, gde je izvršeno površinsko skidanje fabričkih oznaka sa tela i poliranje. Potom, shodno rešenju, na delu čaura ugravirani su lik i tekst „Poslednja počasna paljba Josipu Brozu Titu, Beograd, 8. maja 1980“, a na delu čaura urezane su šare i linije, nanet je tekst i izvršena je zaštita lakom. Na osnovu raspoloživih uzoraka, može se zaključiti da su bile četiri različite vrste obrade čaura: 1) poliranje, graviranje lika i natpisa; 2) poliranje, graviranje šara i linija, nanošenje natpisa i zaštita lakom; 3) poliranje, nanošenje natpisa i zaštita lakom; 4) poliranje, bez označavanja na telu čaure. 

© AP PhotoGrob Josipa Broza Tita
Čaure za istoriju: Titova poslednja počasna paljba  - Sputnik Srbija
Grob Josipa Broza Tita

Prvi primerci na kojima su urezivane šare i linije i štampan tekst, imali su pravopisnu grešku, jer je prvo slovo meseca maja pisano kao veliko. Tokom obrade čaura nisu uklanjane fabričke oznake na dancetu čaure i topovskoj kapisli i mogu se jasno uočiti.

Na osnovu analiziranih uzoraka čaura, prvenstveno oznaka na dancetu (52 g, 53 g. i 6103) i na topovskim kapislama, zaključeno je da su za počasnu paljbu korišćeni manevarski meci, čija su tela različite godine proizvodnje: 1952, 1953. i 1961. 
Orden slobode - Sputnik Srbija
Najskupoceniji Titov orden bio je od zlata, platine, rubina i brilijanata i dobilo ga je devet ljudi

Čaure su nakon obrade vraćene Vojnom muzeju, a potom distribuirane unutar Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i dodeljivane kako je definisano. 

Pojedini izvori navode da je prvo dodeljena čaura Jovanki Broz. Procena je da je preostao mali broj čaura koje su obrađene i one se nalaze u Vojnom muzeju Beograd i u privatnim zbirkama. Deo čaura uništen je 1999. godine tokom NATO bombardovanja vojnih objekata. Nepoznato je šta se dešavalo sa čaurama nastalim nakon počasne paljbe u ostalim glavnim gradovima republika SFRJ. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala