Svađa Rusije i Amerike oko Meseca: Šta sadrži plan Vašingtona?

Pratite nasTelegramOdyssey
Tvrdnje da SAD ne žele da uključe Rusiju u sporazum „Artemis akords“ o pokoravanju Meseca – nisu istinite, rekao je vršilac dužnosti zamenika direktora NASA za međunarodna pitanja Majkl Gold, dok je iz „Roskosmosa“ potvrđeno da su spremni za pregovore sa NASA-om.

Prema njegovim rečima, spekulacije u medijima „nisu tačno odražavale“ suštinu sporazuma, te ga zato reakcije ruske strane nisu začudile.

„Iskreno, da sam bio na njihovom mestu i ja bih, najverovatnije, isto reagovao, s obzirom na plasirane informacije“, naglasio je Gold.

On je dodao da je „NASA bila razočarana reakcijom Rusije, posebno imajući u vidu da je suština dokumenta u to vreme još bila nepoznata“.

Gold je naglasio da se nada da će Rusija podržati SAD „u formiranju standarda ponašanja, koji će omogućiti da se obezbedi mirna i prosperitetna budućnost za Rusiju, SAD i ceo svet“.

Američka svemirska agencija je takođe potvrdila da razmatra Rusiju kao partnera u okviru sporazuma. Govoreći o tome da li Moskva može sklopiti sa Vašingtonom sporazum o Mesecu, Gold je odgovorio da je „Rusija to učinila u mnogim aspektima“ i podsetio da je zemlja potpisnica Sporazuma o kosmosu iz 1967. godine.
Objedinjena geološka karta Meseca - Sputnik Srbija
Za bezbedno sletanje: Objavljena prva detaljna mapa Mesečeve geologije /video, foto/

„Stoga se nadam da će sada, kada smo opisali na čemu se ti sporazumi zasnivaju, Rusija imati priliku da ih detaljno analizira“, dodao je Gold.

Prema njegovim rečima, učešće Rusije u nastanku mesečeve orbitalne stanice „Gejtvej“ mogao bi biti prvi korak ka zaključivanju dogovora između Moskve i Vašingtona u okviru predloženih sporazuma „Artemis akords“ o osvajanju Meseca.

„Nadamo se da sporazumi ne sadrže ništa čemu bi Rusija mogla da se protivi“, ubeđen je Gold.

„Roskosmos“ spreman za pregovore

Iz ruske svemirske agencije „Roskosmos“ kasnije je saopšteno da su spremni za pregovore sa NASA-om o realizaciji projekata o istraživanju Meseca.

„Ambiciozni projekti o istraživanju Meseca mogli bi biti ozbiljan faktor za saradnju dve zemlje u teškim vremenima“, rekao je zamenik generalnog direktora „Roskomosa“ za međunarodnu saradnju Sergej Saveljev.
Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija
Rogozin: Baza na Mesecu treba da bude na njegovoj tamnoj strani

On je konstantovao da su se poslednjih godina kanali direktne komunikacije između „Roskomosa“ i NASA-e u mnogim oblastima oslabili.

„Umesto da se razgovara o desetinama projekata, sve se svodi na prevoz astronauta do Međunarodne svemirske stanice ili na isporuku ruskih motora RD-180/181 Americi“, rekao je on.

Ranije je Rojters saopštio da SAD pripremaju međunarodni sporazum o vađenju resursa na Mesecu, koji ne uključuje Rusiju, što je izazvalo oštre kritike Moskve.

NASA je nakon toga predstavila osnovne principe na kojima će se zasnivati međunarodni sporazum o pokoravanju Meseca.  Prema pisanju agencije, sporazum koji će dobiti naziv „Artemis akords“, predviđa formiranje „bezbednosnih zona“ oko budućih baza na Mesecu s ciljem „sprečavanja nanošenja štete ili mešanja konkurentnih zemalja ili kompanija, koje rade u neposrednoj blizini“.

„Artemis akords“ predstavljaće niz bilateralnih ugovora, sklopljenih između SAD i zemalja-partnera. Kako su naveli, u osnovi dogovora biće principi Sporazuma o kosmosu iz 1967. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala