Stejt department: Rusija na Arktiku ugrožava liniju odbrane NATO-a

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici jedinice za specijalne namene Ruske Federacije u oblasti Severnog pola
Pripadnici jedinice za specijalne namene Ruske Federacije u oblasti Severnog pola - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija povećava svoje vojno prisustvo na Arktiku i time ugrožava liniju protivpodmorničke odbrane NATO-a u Severnom Atlantiku, rekao je prvi zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Majkl Merfi.

„Kina i Rusija sve aktivnije pokušavaju da ospore interese SAD, Zapada i saveznika. Ni Arktički region nije zaštićen od toga“, rekao je predstavnik Stejt departmenta.

Pored toga, Merfi je podsetio i na formiranje ruske Ujedinjene strateške komande u bazi Severne flote.

„Saopšteno je da su na Koljskom poluostrvu razmešteni sistemi S-400, što prevazilazi okvire nacionalne odbrane. To je deo jačanja snaga na Severnom Atlantiku u cilju sprečavanja SAD i Kanade da odreaguju i da se pregrupišu u slučaju krize, čime je ugrožena linija protivpodmorničke odbrane NATO-a između Grenlanda, Islanda i Velike Britanije“, naglasio je on.

Početkom aprila protivvazdušni raketni puk Severne flote stupio je na dužnost. Pod zaštitu je stavljen vazdušni prostor ruskog dela Arktika i deo Severnog morskog puta. Puk je naoružan sistemima S-300PS.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala