Mediji: Trampova super-raketa ipak samo pet puta brža od brzine zvuka?

© AP Photo / Paul SancyaDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka hiperzvučna super-raketa, čiju je pripremu najavio američki predsednik Donald Tramp, verovatno neće imati brzinu veću od pet maha, uprkos najavljenih 17, preneo je list „Izvestija“ pisanje izdanja „Te-Em-En“, koje je objavljeno 15. maja.

„Predsednik je, najverovatnije, govorio o pravljenju supersonične rakete koja može da dostigne brzinu pet puta veću od brzine zvuka“, smatraju novinari izdanja.

Prema pisanju medija, dok se američki lider hvalio novitetom, zvaničnici Pentagona su izjavili da SAD zaostaju za Kinom i Rusijom u razvoju hiperzvučnog oružja.

Raketa Sarmat RS-28 - Sputnik Srbija
Rusko hipersonično oružje — novi trn u oku Amerikanaca

Pentagon je u martu saopštio o uspešnom testiranju hiperzvučne rakete, koja je, kako se ističe, u stanju da leti pet puta brže od brzine zvuka.

Rogozin ironično: Predajemo se

Šef ruske komsičke agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin ironično je prokomentarisao navode Trampa o novoj super-raketi rekavši da, po svemu sudeći, Rusija više ništa neće biti u stanju da „ulovi“, te da joj jedino preostaje da se preda.

„Protiv super-rakete nemamo šta da uradimo. Predajemo se“, napisao je on na Tviteru.

Američki predsednik Donald Tramp ranije je izjavio da SAD prave super-raketu koja će biti bolja po karakteristikama i od ruske i od kineske, preneo je „Vašington tajms“.

Iako nije izneo nikakve dodatne karakteristike te rakete, Tramp je rekao samo jedno, a to je da će ona biti 17 puta brža od svih sredstava kojima raspolažu i Rusija i Kina.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala