Rusko hipersonično oružje — novi trn u oku Amerikanaca

Pratite nas
Napredak Rusije u hiperzvučnoj tehnologiji treba da podstakne američki odbrambeni kompleks, onako kako ga je svojevremeno podstakao sovjetski veštački satelit „Sputnjik-1“, izjavio je vršilac dužnosti komandanta američke ratne mornarice Tomas Modli.

On je uporedio napredak Rusije i Kine u oblasti istraživanja hiperzvučnog oružja sa periodom kada je Sovjetski Savez 1957. godine lansirao prvi veštački Zemljin satelit „Sputnjik-1“.

„Takav pogled na istoriju treba da doprinese shvatanju da tehnološka dostignuća, koja su analogna istraživanju hiperzvučnog oružja, mogu da naruše bezbednost čitavog sveta i da stvore pretnju samom postojanju naše zemlje“, istakao je Modli za „Brejking difens“.

„Amerika je posle lansiranja ’Sputnjika-1‘ podigla troškove naučno-tehničkog i eksperimentalno-konstruktorskog rada i dovela ih do 1965. godine do nivoa od 3,6 odsto od BDP-a, zahvaljujući čemu je zemlja između 1957. i 1962. godine uspela da razvije tri generacije interkontinentalnih balističkih raketa“, naveo je sagovornik „Brejking difensa“.

On je dodao da je praktično nemoguće postići tako brze rezultate sa trenutnim američkim sistemom nabavki za odbranu, u kome pokretanje čak i najpouzdanijih projekata traje mnogo godina.

S obzirom na to da je Amerika već obećala da neće povećati troškove za odbranu u bliskoj budućnosti zbog „nekontrolisanog rasta“ državnog duga, Modli je upozorio da će njegovi predlozi za dodatno finansiranje razvoja oružja verovatno biti „Ahilova peta“ Pentagonu, kojem već ponestaje finansijskih sredstava.

Tomas Modli je napravio osnovni plan razvoja hiperzvučnog projekta američke ratne mornarice pod nazivom „Hiperzvučna letilica“. Prema tom planu — vojne snage će testirati prototip letilice već ove godine, da ne bi „zaostajale“ za Moskvom i Pekingom.

On je takođe rekao da će mornarica sprovesti istraživanje o „detaljima budućih strategija za zasnivanje hiperzvučnog oružja i da se očekuje da će studija biti završena do početka sledeće godine“. Modli ocenjuje da će studija „jasno ukazati na put za bolje opremanje flote lansirnim uređajima za hipersonično oružje“.

„Spektar primene hiperzvučne tehnologije nas već primorava da revidiramo samu prirodu vojnih akcija isto onako kako su tokom prošlog veka to činile nuklearne tehnologije. Upravo zato naše rukovodstvo treba da odobri razvoj hiperzvučnog oružja“, rekao je Modli.
Američka Agencija za protivraketnu odbranu je, podstaknuta interesom Rusije i Kine za hiperzvuk, takođe pokrenula inicijativu. U decembru je organizovala sastanak sa Vojno-industrijskim kompleksom u Alabami, na kome se razvijala ideja „o tome kako se mogu uništiti hipersonične rakete“.

„Ovaj tajni sastanak bio je prvi korak ka utvrđivanju osnovnih zahteva za budući američki hipersonični odbrambeni sistem“, naveo je „Brejking difens“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala