Ermitaž i Lomonosov na udaru sankcija Kijeva; Moskva: Odgovorićemo oštro

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ermitaža u Sankt Peterburgu
Zgrada Ermitaža u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je u četvrtak ukaz kojim se uvode sankcije na period od tri godine protiv kulturnih i naučnih instituacija u Rusiji, među kojima su muzej Ermitaž i Moskovski državni univerzitet „Lomonosov“. Rusija neće sedeti „skrštenih ruku“, očekuje se oštar i asimetričan odgovor na sankcije, poručuju iz Moskve.

Na spisku sankcija su se takođe našli: Rusko geografsko društvo, Puškinov muzej, Institut arheologije Ruske akademije nauka (RAN) , Tulski državni pedagoški univerzitet „L. N. Tolstoj“, Institut za istoriju materijalne kulture RAN, Institut orijentalistike RAN, kao i mnoge druge institucije.

Sankcije podrazumevaju blokiranje aktiva tih organizacija, obustavu ispunjavanja ekonomskih i finansijskih obaveza, poništavanje ili blokiranje licenci i drugih dozvola za rad u Ukrajini, kao i prekid kulturne razmene, naučne saradnje, obrazovnih i drugih kontakata.

Kompletan spisak objavljen je u ukazu koji se nalazi na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika.

Rusofobija na granici primitivizma

S tim u vezi, predsednik komiteta ruske Dume za međunarodna pitanja Leonid Slucki nazvao je odluku Ukrajine „rusofobijom na granici primitivizma“, istakavši da prekid vekovnih kulturnih veza neće učiniti Ukrajinu bogatijom ili bližom Evropi.

„Zelenski je uveo sankcije Ermitažu, Puškinovom muzeju, Univerzitetu Lomonosova... Rusofobija na ivici primitivizma. Žalim bratsku Ukrajinu“, napisao je Slucki na svom Tviter nalogu.

​Potreban oštar i asimetričan odgovor Rusije

Ukrajina se sankcijama protiv muzeja i univerziteta sveti Rusiji za istorijsku istinu, treba da usledi oštar i asimetričan odgovor Rusije, izjavio je u petak član Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Oleg Morozov.

„Uveren sam da to (uvođenje sankcija) ne treba ostaviti bez odgovora. Imamo mogućnost da uvedemo ekonomska ograničenja u brojnim oblastima, koje su osetljive za Ukrajinu“, izjavio je Morozov.

Prema njegovim rečima, radi se o osveti Ukrajine „za istorijsku istinu, za objektivnu procenu Stepana Bandere i ukrajinske ustaničke armije u istoriji Drugog svetskog rata“.

Ruski senator je rekao da se Ukrajina ponaša drsko i bezobzirno.

„Ona stavlja na test i nas i ceo svet, čeka dozvolu od svojih prekookeanskih gospodara, pokazujući rusofobiju još otvorenije nego za vreme (bivšeg ukrajinskog predsednika Petra) Porošenka“, rekao je parlamentarc.

Prema njegovom mišljenju, treba odgovoriti oštro i asimetrično na sankcije.

 „To (odluka da se uvedu sankcije protiv ruskih institucija) za nas znači samo jedno: sa ovim političkim rukovodstvom Ukrajine ne treba imati nikakve veze“, zaključio je senator.

Stranica društvene mreže Vkontakte na ekranu kompjutera - Sputnik Srbija
Rusija: Blokiranje ruskih internet sajtova u Ukrajini ─ direktna cenzura

U međuvremenu, iz UNESKO poručuju da ne žele da kometarišu ukrajinske sankcije protiv ruskih institucija.

„Nažalost, ne mogu da prokomentarišem to. Molim da prihvatite potrebu organizacije Ujedinjenih nacija da poštuje suzdržanost i nepristrasnost u odnosu na svoje zemlje članice“, rekao je sagovornik agencije.

Ranije je Zelenski produžio i zabranu korišćenje ruskih sajtova i društvenih mreža na teritoriji zemlje za još tri godine.

Ukrajinska služba bezbednosti predložila je ranije da se produže sankcije  prema društvenim mrežama „V kontakte“, „Odnoklasnjiki“, sajtovima „Jandeks“, „Mejl.ru“, „Kapserski“, „Doktor veb“ i druge.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala