Rusija: Blokiranje ruskih internet sajtova u Ukrajini ─ direktna cenzura

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaStranica društvene mreže Vkontakte na ekranu kompjutera
Stranica društvene mreže Vkontakte na ekranu kompjutera - Sputnik Srbija
Pratite nas
Blokiranje ruskih internet sajtova u Ukrajini je čin direktne cenzure, Moskva će od predstavnika OEBS-a za slobodu medija tražiti adekvatnu reakcijuna ove postupke Kijeva, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Ukrajinsko rukovodstvo još jednom je u praksi pokazalo da ne namerava da preispituje diskriminatornu i protivpravnu politiku u vezi sa ruskim medijskim resursima. Ovaj korak smatramo aktom direktne cenzure čiji je cilj čišćenje informacionog prostora zemlje od alternativnih gledišta. Takvi postupci predstavljaju grubo kršenje takvih osnovnih načela međunarodnog prava kao što su sloboda izražavanja i jednak pristup informacijama“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo je navelo da je blokada ruskih sajtova „samo mali deo samovolje prema medijima u Ukrajini“, gde je novinarski posao već odavno povezan sa rizicima po život i slobodu.

„Kijevske vlasti vode konzistentnu politiku represije na medije, pooštravajući zakonodavstvo i državne regulacije medijskog prostora, kao i primenu administrativnih i drugih oblika pritiska na novinare. Osim toga, i dalje su u ovoj zemlji neistražena ubistva više predstavnika medija, uključujući zločin iz 2014. godine, čije su žrtve bili Andrej Stenjin, Anton Vološin, Igor Korneljuk i Anatolij Kljan“, dodaje se u saopštenju.

„Pozivamo relevantne međunarodne organizacije i nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima, uključujući i predstavnika OEBS-a za slobodu medija Arlema Dezira, da na odgovarajući način odreaguju, a evropske i prekookeanske partnere Kijeva da objasne kako politika ukrajinskih vlasti odgovara demokratskim vrednostima i načelima“, istaklo je Ministarstvo.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski produžio je zabranu ruskih sajtova i društvenih mreža za još tri godine.

Ranije je Služba bezbednosti Ukrajine predložila Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu da produži sankcije protiv društvenih mreža „VKontakte“ i „Odnoklasniki“, kao i portalima „Jandeks“, „Mail.ru“, „Doktor veb“, „Kasperski“, 1C i „Parus“. Kasnije je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu pripremio nacrt odluke o primeni sankcija protiv više od 400 pravnih i fizičkih lica, uključujući ruske društvene mreže i IT kompanije.

Ukrajinske vlasti su u maju 2017. na tri godine zabranile pristup mrežama „Odnoklasniki“ i „VKontakte“ i sajtovima „Jandeks“ i „Mail.ru“. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije smatra da Kijev uz pomoć zabrane društvenih mreža želi da blokira alternativne izvore informacija. Rok zabrane trebalo je da istekne ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala