Vučić: Odnosi Srbije i Mađarske nikad bolji

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICSastanak Vučića i Orbana
Sastanak Vučića i Orbana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

U obraćanju javnosti u prvi plan su istaknuti politički i ekonomski odnosi dveju zemalja, koje je Vučić ocenio boljim nego ikada.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICEkonomski odnosi nikad nisu bili razvijeniji, uprkos pandemiji virusa korona
Vučić: Odnosi Srbije i Mađarske nikad bolji - Sputnik Srbija
Ekonomski odnosi nikad nisu bili razvijeniji, uprkos pandemiji virusa korona

Odnosi Srbije i Mađarske — nikad bolji

On je napomenuo da ekonomski odnosi nikad nisu bili razvijeniji, uprkos pandemiji virusa korona i istakao da Srbija ima rast od osam odsto.

Orban je izrazio zahvalnost što je transport između Mađarske i Srbije funkcionisao nesmetano i istakao da je ekonomska razmena doživela rekordan rast.

Vučić je rekao da je posebno zamolio mađarskog premijera za pomoć na evropskom putu i zahvalio mu se na podršci koju Srbija već dobija od Mađarske.

„Kada je to Mađarska bila protiv nas u evropskim i svetskim forumima? Da li znate neku zemlju koja je bila glasnija da zaštiti prava Srba u regionu? Ne znam šta još da očekujemo. Sve što su uradili naši mađarski prijatelji, bilo je u interesu Srbije“, istakao je Vučić.

Kako je rekao, Orbana je obavestio o situaciji u regionu i dodao da Mađarska razume Srbiju, iako je priznala nezavisnost Kosova.

On je rekao da je Mađarska uvek bila iskrena prema Srbiji i da će Srbija uvek imati fer odnose sa tom zemljom.

„Viktor je jedini na zagrebačkoj konferenciji rekao da je Srbija više potrebna EU nego EU Srbiji. Tri puta je to ponovio. To su slušali i Merkelova i Makron i drugi“, napomenuo je Vučić.

Srbija potrebna EU

Govoreći o evrointegracijama Srbije, mađarski premijer je istakao da EU, pre svega, mora da prizna koliko je Srbija važna.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICSrbija je više potrebna EU, nego EU Srbiji
Vučić: Odnosi Srbije i Mađarske nikad bolji - Sputnik Srbija
Srbija je više potrebna EU, nego EU Srbiji
„Srbija je ugledna zemlja i došla je u poziciju u kojoj njena reč ima težinu. Balkan ne može da bude stabilan bez Srbije. Možda se to s obala Baltičkog mora ne vidi dobro, ali se iz Budimpešte vidi“, istakao je Orban.

On je dodao da stabilnost celog regiona zavisi od dobrosusedskih odnosa i da će se simetrija anulirati kada Srbija dobije ista prava kao Mađarska i Rumunija.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Vučić Putina obavestio o progonu sveštenstva SPC u Crnoj Gori

Osvrćući se na odnose između dva naroda, srpski predsednik je rekao da su u ovom trenutku najbliži. On je napomenuo da je uložen veliki trud da se odnosi Mađarske i Srbije unaprede i istakao da nikada nije bilo manje incidenata između Srba i Mađara.

„Uveren sam da je srpsko-mađarska budućnost odlična, a saradnja izvanredna. Siguran sam da će ubuduće biti još snažnija“, zaključio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala