Vladika je unapred proglašen krivim: Advokat i pravni savet o hapšenju Joanikija

© Sputnik / Nebojša PopovićKonferencija za štampu u nikšićkom Parohijskom domu povodom hapšenja vladike Joanikija
Konferencija za štampu u nikšićkom Parohijskom domu povodom hapšenja vladike Joanikija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladika Joanikije i uhapšeni sveštenici unapred su proglašeni krivim, a mere donete u cilju suzbijanja širenja virusa korona pretvorene su u političke i usmerene su samo ka Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama SPC u Crnoj Gori, ocenio je koordinator pravnog saveta Mitropolije, sveštenik Velibor Džomić.

Pritvaranje episkopa Joanikija i sveštenika, kako je kazao Džomić na pres konferenciji u Parohijskom domu u Nikšiću, znači „stravičnu zloupotrebu prava“ i poništavanja prava na slobodu veroispovesti, te „čupanja jednog događaja radi medijske satanizacije, političke diskvalifikacije crkve i fantomskog procesuiranja vladike Joanikija i sveštenika“.

© Sputnik / Nebojša PopovićVladiki i sveštenicima prekršeno pravo na pretpostavku nevinosti
Vladika je unapred proglašen krivim: Advokat i pravni savet o hapšenju Joanikija - Sputnik Srbija
Vladiki i sveštenicima prekršeno pravo na pretpostavku nevinosti

„Prekršeno im je pravo na pretpostavku nevinosti, jer su unapred proglašeni krivim. To je narod prepoznao i odgovorio na nepravdu“, kazao je Džomić.

Advokat Sava Kostić ukazao je na „nezakonitosti koje su počinili nadležni organi Crna Gore“ u ovom slučaju.

„Prva nezakonitost je sami način uručivanja poziva, što su policijski službenici uradili na nedoličan i nezakonit način. Došli su sa dvoja, troja policijska kola i još 10 službenika. Sve je to nepotrebna demonstracija sile“, kazao je Kostić.

Dodao je da su episkop i sveštenici potpisali poziv i obezbedili da će doći da daju izjave.

„Ali taj poziv nije pravno valjan akt jer je tu pisalo da se moraju javiti odmah. Nijedan zakon ne zna rok da se javi odmah. Policajac koji je uručio poziv rekao je da ima naredbu da ih prinudno dovede da daju izjave. To je kršenje prava jer nema potrebe da se prinudno dovodi, ali službenik policije je insistirao i govorio da ima naredbu da to uradi. Ja ga pozivam da javno saopšti ko je dao naredbu da tako privodi na ovaj način“, kazao je Kostić.

Ukazao je da se sledeća nezakonitost dogodila u Centru bezbednosti Nikšić.

„Oni su smešteni u prostorije koje nisu zadovoljavale uslove za sprečavanje širenja virusa", rekao je Kostić.

Podsetio je da se 12. maja, na praznik Svetog Vasilija, na ulicama spontano okupio veliki broj građana, ali i ocenio da je policija sigurno imala operativna saznanja da će do toga doći, jer se, kako je rekao, zna šta taj datum znači za Nikšićane. Podsetio je da su za vreme Vaskrsa policajci redovno bili prisutni na istoj lokaciji i preduzimale radnje, pa se, kako je kazao Kostić, postavlja pitanje zašto nisu tako postupali i 12. maja.

Mitropolit Amfilohije - Sputnik Srbija
Dramatično upozorenje mitropolita Amfilohija: Vlast izaziva i priprema građanski rat /video/

„Zašto nadležno tužilaštvo nije procesuiralo i odgovorna lica iz CB Nikšić zbog toga što nisu preduzeli zakonom obavezne radnje“, rekao je Kostić.

Istakao je da se, u slučaju Joanikija i sveštenika, ne može ponoviti krivično delo, jer su pritvoreni zbog praznika koji se obeležava konkretnog datuma, a „episkop ni sveštenici ne mogu vratiti vreme unazad“.

Kostić dodaje da se mora poštovati pretpostavka nevinosti.

„To što se sad sumnjiče da su počinili krivično delo, ne znači da su to i uradili. Tužilaštvo je donelo nezakonito rešenje i izostalo je obrazloženje o bitnim činjenicama. Izjavili smo žalbu protiv tog rešenja ali ekspresno je došla odluka da se žalba odbija. Značajno je da u toj odluci sudija nije cenio naše navode. Naveo je u obrazloženju da je ODT utvrdio postojanje osnovane sumnje da su počinili krivično delo za koje se terete. Ako sudija ne pravi razliku između osnova sumnje i osnovane sumnje, neverovatno je da to sud uradi“, ocenio je Kostić.

Episkop bihaćko-petrovački g-din Sergije - Sputnik Srbija
Zatočio te podgorički dahija, ali si slobodniji od svih: Poruka episkopa Sergija Joanikiju

Naveo je da nije vođeno računa ni o zdravstvenom stanju pojedinih sveštenika.

„Nisu uzete ni posebne okolnosti i jednostavno se po jednoj za mene uobičajenoj proceduri postupa kada se mora zadovoljiti forma ne vodeći računa o stvarnim okolnostima. Zato, pre svega zbog nezakonitog postupanja nadležnog tužilaštva, podneli smo predlog za izuzeće tužilaca i odgovornog lica koje vrši poslove rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću zbog nezakonitog, neprofesionalnog i nepristrasnog postupanja. Ovo je situacija gde odluku mora doneti viši državni tužilac i ta odluka mora biti dostavljena braniocima“, poručio je Kostić.

Advokat Vera Mijanović kazala je da su Joanikije i sveštenici mogli biti saslušani po sat vremena u policiji i tužilaštvu, ali se to nije desilo.

„To je probudilo našu sumnju da se ovde čeka neka instrukcija, i kod mene izazvalo sumnju da tužioci neće moći samostalno da odlučuju u ovim predmetima“, rekla je Mijanović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala