Stigla oprema za ratovanje u Donbasu: Amerika naoružava Ukrajinu /foto/

CC BY 2.0 / Ministarstvo odbrane Ukrajine / Anti-terrorist operation in eastern Ukraine (War Ukraine) Anti-terrorist operation in eastern Ukraine (War Ukraine) Foto Vadim Kovalьov / Pripadnici vojske Ukrajine tokom vojnih operacija na istoku zemlje
Pripadnici vojske Ukrajine tokom vojnih operacija na istoku zemlje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države predale su Ukrajini uređaje za noćno osmatranje, termovizore, radio-stanice i medicinsku opremu u vrednosti većoj od 25 miliona doalra, radi korišćenja u zoni ratnih operacija u Donbasu, saopštila je pres-služba američke ambasade.

„Uprkos pandemiji kovid 19, SAD nastavljaju da isporučuju pomoć Ukrajini u oblasti bezbednosti! Ove nedelje je odsek za vojnu saradnju dobio uređaje za noćno osmatranje, termovizore, radio-stanice i medicinsku opremu u ukupnoj vrednosti većoj od 25 miliona dolara, u cilju korišćenja u zoni operacija ujedinjenih snaga”, piše u saopštenju ambasade na Fejsbuku.

Podsetimo, ranije su SAD predale snagama za specijalne operacije pri Oružanim snagama Ukrajine šatorski kamp u vrednosti većoj od 1,5 miliona dolara, kao i dodatna prevozna sredstva, koja ukrajinski vojnici mogu da koriste u Donbasu.

Povećana aktivnost SAD u Ukrajini

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima Kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između sukobljenih strana i dalje dolazi do razmene vatre.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički instruktori sa ukrajinskim vojnicima
Stigla oprema za ratovanje u Donbasu: Amerika naoružava Ukrajinu /foto/ - Sputnik Srbija
Američki instruktori sa ukrajinskim vojnicima

Prema stručnjacima, državni udar u Ukrajini, omogućio je povećanu aktivnost SAD u ovoj zemlji, koja se između ostalog ogleda u finansiranju SAD izgradnje centara, čija je osnovna delatnost obučavanje grupa za sabotažu i špijunažu, odnosno grupa koje će izvoditi vojne operacije pre svega u urbanom okruženju. Preko ovih centara se obavlja se kontrola, pružanje finansijske pomoći, ali i pripremanje ukrajinskih vojnika u okviru programa koji su razradile SAD.

Zastave SAD i Ukrajine  - Sputnik Srbija
Amerika spremila milione za lekcije iz demokratije mladim Ukrajincima

Ruski eksperti ističu da je uvećanje vojnih baza SAD na teritoriji Ukrajine opasno, jer se unutar ove zemlje još uvek vode borbe, a prisustvo stranih trupa još više pogoršava stvar i ne doprinosi uspostavljanju mira u zemlji.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala