Amerika spremila milione za lekcije iz demokratije mladim Ukrajincima

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaZastave SAD i Ukrajine
Zastave SAD i Ukrajine  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) planira da izdvoji 38 miliona dolara kako bi ukrajinsku omladinu naučila demokratskim vrednostima.

Radi se o programu „Aktivnosti za jačanje nacionalnog identiteta preko omladine" (UNITI). Cilj tog projekta je, kako je navela organizacija, negovanje osećaja odgovornosti za evropsku budućnost Ukrajine".

Potencijalni učesnici programa su Ukrajinci od 10 do 35 godina. Pretpostavlja se da će projekat kod mladih definisati zajedničku listu vrednosti i stavova, a takođe učvrstiti nacionalni identitet.

„Ukrajinska omladina je, generalno, aktivnija nego što su to predstavnici starije generacije i zalaže se za reforme i integracije sa Evropskom unijom. Zahvaljujući ulozi mladih u životu građanstva i ekonomskim inovacijama, pred njima je važna mogućnost za dalje jačanje koncepcije ukrajinskih državljana, orijentisane na (demokratskim) vrednostima”, ističe se u dokumentu.

Kako smatra ova američka organizacija, budućnost Ukrajine je povezana s evropskim vrednostima i podrazumeva raskid sa sovjetskom prošlošću. Iz te agencije takođe navode da omladina sada ima mogućnost da napravi prelaz ka demokratiji, pošto se na vlasti nalaze mladi lideri: predsednik Vladimir Zelenski i najmlađi parlament Ukrajine u istoriji.

Prosečna starost ukrajinskih poslanika je smanjena za sedam godina i sada iznosi 31 godinu, pri čemu je 80 odsto njih prvi put izabrano u Vrhovnu radu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala