Belorusija počinje da uvozi američku naftu

© Sputnik / Victor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaAmerički državni sekretar Majk Pompeo i ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej u Minsku
Američki državni sekretar Majk Pompeo i ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Belorusija počinje da uvozi naftu iz SAD, izjavio je ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej, dok je američka strana potvrdila da su spremni da udovolje potrebama Belorusije za uvozom energenata.

„To je omogućeno nakon dogovora koji su postignuti tokom posete američkog državnog sekretara Majka Pompea Belorusiji 1. februara 2020. godine i sastanka sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom“, precizirao je ministar.

On je dodao da će Minsk nastaviti da jača partnerske odnose sa SAD, što će biti doprinos zajedničkim naporima u prevazilaženju nesuglasica u evroatlantskom prostoru i Evroaziji

U međuvremenu, američki državni sekretar Majk Pompeo potvrdio da su SAD spremne da udovolje potrebama Belorusije za uvozom energenata.

Američki državni sekretar Majk Pompeo i beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej dolaze na zajedničku konferenciju za medije u Minsku - Sputnik Srbija
Američka ofanziva na Belorusiju: Možemo da vas snabdemo naftom
„Kao najveći proizvođači nafte i gasa na svetu SAD su spremne da udovolje potrebama zemalja za uvozom koje, kao i Belorusija, žele da izvuku korist iz povećanja energetske bezbednosti diverzifikacijom isporuka i trgovine, zasnovanoj na američim komercijalnim vrednostima, kao što su slobodno preduzetništvo, vladavina zakona i transparentno zaključivanje sporazuma, bez korupcije“, rekao je Pompeo.

Belorusija diverzifikuje isporuke nafte u svoje rafinerije usled neslaganja oko cene sa glavnim dobavljačem – Rusijom. Pored toga što kupuje rusku naftu koja se isporučuje preko naftovoda „Družba“ i železnicom, Belorusija koristi i alternativne maršrute prevoza sirovina do svojih rafinerija. 

Ranije je portparol beloruskog državnog koncerna „Belneftehim“ Aleksandar Tiščenko izjavio da će prvi tanker sa 80.000 tona američke nafte stići u litvansku luku u gradu Klajpeda. Ranije je saopšteno da Belorusija računa na isporuke američke nafte cevovodom iz Poljske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala