Američka ofanziva na Belorusiju: Možemo da vas snabdemo naftom

© REUTERS / KEVIN LAMARQUE/PoolAmerički državni sekretar Majk Pompeo i beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej dolaze na zajedničku konferenciju za medije u Minsku
Američki državni sekretar Majk Pompeo i beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej dolaze na zajedničku konferenciju za medije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su američke kompanije spremne da obezbede sto odsto potreba Belorusije za naftom i po konkurentnim cenama.
„Sjedinjene Američke Države žele da pomognu Belorusiji da stvori sopstvenu suverenu državu. Naši proizvođači energenata spremni su da vam obezbede sto odsto potreba za naftom po konkurentnim cenama“, izjavio je Pompeo u Minsku.

Američki državni sekretar podsetio je da su Sjedinjene Američke Države „najveći proizvođač energenata na svetu. I sve što vam je potrebno, jeste da nam se obratite“, naglasio je on. 

Istovremeno, govoreći o ekonomskoj saradnji između zemalja, Pompeo je naveo da strane moraju da prebrode neke barijere kako bi američkim preduzećima bilo lakše da uđu na belorusko tržište.

Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pompeova ofanziva na bivše sovjetske republike

„Pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji i aktivniji razvoj privatnog sektora pomoći će Belorusiji da otkrije svoj trgovinski potencijal“, dodao je Pompeo.

On je podsetio da dve zemlje uspešno razvijaju saradnju u oblasti bezbednosti, borbe protiv trgovine drogama, kriminalom i izrazio nadu da će se ona dodatno proširiti.

Američki državni sekretar Majk Pompeo posetio je u subotu Minsk, gde se sastao sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom. Ovo je prva poseta državnog sekretara SAD Minsku od 1994. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala