Rusija: Problem priključivanja Kine u sporazum o strateškom naoružanju ─ izmišljen

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje balističke rakete "Topolj M" sa kosmodroma "Pleseck" u Arhangelskoj oblasti Rusije
Lansiranje balističke rakete Topolj M sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva smatra da je potpuno izmišljen problem pristupanja Kine Sporazumu o smanjivanju i ograničavanju strateškog ofanzivnog oružja (nezvanični naziv – START-3), izjavila je na redovnom brifingu portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je istakla da bi produženje Sporazuma o strateškom naoružanju omogućilo da se dobije na vremenu kako bi se zajednički procenili savremeni izazovi i pretnje međunarodnoj bezbednosti i potraga za optimalnim pristupima političko-diplomatskom suprotstavljanju rastućim alarmantnim trendovima u ovoj oblasti.

„Upravo zato je Rusija zvanično predložila Sjedinjenim Američkim Državama da produže Sporazum o smanjivanju strateškog naoružanja. To se još uvek može učiniti, brže, bez preduslova. Protivimo se svim veštačkim vezama koje bi dovele u pitanje rešenje ovog sve aktuelnijeg zadatka. Pre svega, radi se o potpuno izmišljenom problemu uvlačenja Kine u bilateralne rusko-američke mehanizme, o čemu smo više puta govorili“, precizirala je Zaharova.

Portparolka je dodala da ruski stav po ovom pitanju ostaje nepromenjen.

Nacrt američke hipersonične rakete - Sputnik Srbija
Glavni pregovarač za START 3: Korona ne sme zaustaviti pregovore Rusije i SAD

„Spremni smo da podržimo sve multilateralne šeme koje mogu doprineti jačanju međunarodne bezbednosti i stabilnosti... Naš prioritet ostaje da se u takve pregovore uključe najbliži nuklearni saveznici Sjedinjenih Američkih Država – Velika Britanija i Francuska. U širem smislu, ne mislimo da je bilateralna rusko-američka agenda u oblasti jačanja međunarodne bezbednosti i kontrole naoružanja rešena. Spremni smo da na toj osnovi vodimo strateški dijalog sa Vašingtonom“, zaključila je ona.

Ranije su Sjedinjene Američke Države objavile da razmišljaju o produženju strateškog sporazuma o ofanzivnom naoružanju s Rusijom, koji ističe 2021. godine, ali da predlažu da se on proširi na širok spektar novog oružja koje nije obuhvaćeno trenutnim Sporazumom o strateškom ofanzivnom naoružanju, a takođe predlažu da se u sporazum uključi i Kina. Kina je saopštila da nije zainteresovana za takve pregovore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala