Glavni pregovarač za START 3: Korona ne sme zaustaviti pregovore Rusije i SAD

© Foto : Nastco / Raytheon and Northrop GrummanNacrt američke hipersonične rakete
Nacrt američke hipersonične rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni pregovarač za Sporazum o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja Rouz Getemiler izjavila je da je „zabrinuta“ za sudbinu sporazuma START 3 usled pandemije virusa korona, prenosi „Njuzvik“.

Getemilerova, koja je ranije obavljala dužnost zamenika generalnog sekretara NATO-a, strahuje da Rusija i SAD neće moći da posvete dovoljno pažnje produžavanju sporazuma START 3, jer su zemlje usredsređene na borbu protiv virusa korona.

Prema njenim rečima, to bi moglo sprečiti produženje sporazuma, koji ističe početkom sledeće godine.

„Naravno, pažnja treba biti usmerena na pandemiju. Ali mene zabrinjava to što će START 3 jednostavno nestati, a da prethodno nije posvećena odgovarajuća pažnja ulozi koju igra u osiguravanju nacionalne bezbednosti SAD i naših saveznika u Evropi“, istakla je političarka i dodala da se sporazum mora sačuvati kako bi se izbegla „trka u naoružanju“.

Američka hiperzvučna raketa C-HGB lansiran 19. marta na ostrvu Kuai na Havajima. - Sputnik Srbija
Korona ne sme postati prepreka za produženje ugovora START 3

Prema njenim rečima, uprkos tome što „SAD, na kraju krajeva, mogu sustići Rusiju, zemlja se u ovom momentu nalazi u početnoj fazi modernizacije i još nije spremna za stvaranje nove interkontinentalne balističke rakete“.

SAD neće uspeti da ubede Kinu da se pridruži sporazumu 

Getemilerova smatra da SAD neće uspeti da ubede kinesku vladu da se pridruže sporazumu, „uprkos želji administracije predsednika SAD Donalda Trampa“ da i Kina postane jedna od potpisnica.

Na pitanje kolika je verovatnoća da će Kina potpisati START 3 pre isteka sporazuma, političarka je istakla da je to „nemoguće“, verujući da za to postoji „praktičan razlog“ – nuklearni arsenal Kine znatno zaostaje za američkim i ruskim arsenalom.

Majk Pompeo i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pompeo Lavrovu: Sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja zavisi od treće strane

„Na našim strateškim raketama raspoređeno je 1.550 bojevih glava, a na hiljade imamo u rezervi. Kina ukupno ima manje od 500 bojevih glava“, objasnila je političarka.

Ipak, ona je dodala da se slaže sa stavom administracije predsednika Trampa i da bi „Kina trebalo da počne da razmatra učešće u pregovorima o kontroli naoružanja“ i da bude otvorenija u vezi sa nuklearnim mogućnostima zemlje.

Getemilerova nije isključila mogućnost da bi Kina i SAD u budućnosti mogle da potpišu zajednički dokument o ograničavanju ofanzivnog naoružanja, bez obzira na tenzije izazvane pandemijom virusa korona, prenosi „Njuzvik“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala