Pompeo Lavrovu: Sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja zavisi od treće strane

© AP Photo / Alex BrandonMajk Pompeo i Sergej Lavrov
Majk Pompeo i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim saopštio je da Vašington namerava da ubuduće bilo kakve pregovore o kontroli naoružanja zasniva na trilateralnom formatu sa Pekingom.
„Državni sekretar Majk Pompeo i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarali su o narednim koracima u okviru bilateralnog dijaloga o strateškoj stabilnosti, uzimajući u obzir i pandemiju Kovida-19. Američki državni sekretar je naglasio da bi se bilo kakvi budući pregovori o kontroli naoružanja trebalo da zasnivaju na koncepciji predsednika Donalda Trampa o trilateralnom sporazumu, koji uključuje i Rusiju i Kinu“, saopštio je portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Bilo je reči i o bilateralnim odnosima, dodao je američki portparol.

Ranije su američki zvaničnici saopštili da razmišljaju o produženju strateškog Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, koji ističe 2021. godine, ali predlažu da on obuhvati novo naoružanje, kao i da novi sporazum uključi Kinu. Peking je saopštio da nisu zainteresovani za takve pregovore.

Razgovarali i bezbednjaci

Večeras su telefonom su razgovarali i sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev i pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan, saopštila je pres-služba Saveta bezbednosti Rusije.

„Prioritet telefonskog razgovora Patruševa i O'Brajana bio je nastavak saradnje Rusije i SAD u sferi suprotstavljanja širenju novog virusa korona Kovid-19. Razgovarano je i o drugim temama, koje su u domenu nadležnosti saveta bezbednosti dve zemlje“, saopšteno je.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala