Obmanuli svet? Crne prognoze britanskog univerziteta o koroni potpuno pogrešne

© AP Photo / Claudio FurlanKoronavirus u Italiji
Koronavirus u Italiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prognoze britanskog univerziteta Imperijal koledž iz Londona o posledicama pandemije virusa korona uticale su na brojne vlade u svetu da uvode mere u borbi protiv zaraze. Međutim, ispostavilo se da su bile pogrešne i deset puta crnje nego što se dogodilo.

U poslednjih 50 godina nikada nije proizveden toliki broj matematičkih modela za predviđanje širenja zaraze, kao sada u vreme pandemije virusa korona, a među onim koje su najviše korišćene su prognoze londonskog Imperijal koledža, prenosi Tanjug pisanje italijanskog lista „Sanita“, namenjenog medicinskom osoblju.

Pogled na zgradu parlamenta u Londonu - Sputnik Srbija
„Grešio sam, priznajem“: Skandal trese Britaniju — glavni epidemiolog podneo ostavku

Reč je o je timu matematičara, fizičara, ekonomista, analitičara iz raznih oblasti na čelu sa profesorom Nilom Fergusonom, piše „Sanita“.

Njihove prognoze su, navodi se, uvek bile najdetaljnije i najviše citirane, ali su imale i najviše uticaja na one koji donose odluke, na političare u celome svetu i uticale su na mere koje su vlasti preduzimale u toku pandemije virusa korona.

Međutim, piše italijanski list, najveći broj prognoza bio je pogrešan.

Na primer, model koji je Imperijal koledž napravio za Italiju predvideo je pola miliona mrtvih, ukoliko vlada ne preduzme nikakve mere zaštite, i skoro 300.000 mrtvih uz mere zaštite i karantin koji je Italija uvela na celoj teritoriji i 30.000 umrlih sedmično u odeljenjima intenzivne nege. Srećom, ove prognoze se nisu ostvarile, a broj žrtava je otprilike desetina od predviđenog broja.

I prognoze Imperijal koledža za razvoj epidemije u Engleskoj i SAD bile su pogrešne, piše italijanski list.

Matematičkim modelima predviđanja epidemije daje se veliki publicitet, uvažavaju ih oni koji donose odluke, ali ipak nisu prihvaćeni niti objavljeni ni u jednom ozbiljnom naučnom časopisu.

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Cropped photo / Nil Ferguson, profesor Imperijal koledža, na čelu je tima koji je dao crne prognoze, a donedavno je bio i glavni britanski epidemiolog
Obmanuli svet? Crne prognoze britanskog univerziteta o koroni potpuno pogrešne - Sputnik Srbija
Nil Ferguson, profesor Imperijal koledža, na čelu je tima koji je dao crne prognoze, a donedavno je bio i glavni britanski epidemiolog

Jedna od karakteristika pandemije virusa SARS kov-2 je da je virus nov i da je bilo i još uvek ima mnogo nepoznanica, pa je za pravljenje prognoza sa toliko nepoznatih trebalo puno hrabrosti, što prema pisanju lista „Sanita“, skreće pažnju da takve rezultate treba primati k znanju, ali ne donositi strateške mere na osnovu njih.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala