U Bugarskoj pronađeni najstariji ostaci homosapijensa u Evropi

CC0 / piksabej / Pećina
Pećina - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U bugarskoj pećini Bačo Kiro, arheolozi su otkrili najstarije ostatke modernog čoveka na evropskom kontinentu, objavljeno je u časopisima „Nejčer” i „Nejčer Ekolodži i Evolušn”.

Prema naučnom radu objavljenom u časopisima „Nejčer” i „Nejčer Ekolodži i Evolušn”, predstavnici homosapijensa došli su u Evropu, gde su do tog vremena živeli nenadertalci, pre 45 hiljada godina. Na granici srednjeg i gornjeg paleolita, oni su, tokom nekoliko hiljada godina, u potpunosti zamenili neandertalce.

Međutim, tačno vreme tog događaja ostalo je nepoznato, a ostaci koji se odnose na takozvani rani gornji paleolit, praktično nisu postojali.

​Ostaci stari preko 45 hiljada godina

U pećini Bačo Kiro u Bugarskoj, 70-ih godina prošlog veka, pronađeni su paleolitski fosili iz najranijeg gornjeg paleolita, da bi potom ti ostaci bili izgubljeni. Tokom 2015. godine ponovo su počela iskopavanja, koja su i dovela do otkrivanja najstarijih ostataka modernih ljudi na evropskom kontinentu.

Naučnici su, faktički, pronašli mnogo fragmenata kostiju, na osnovu kojih nije bilo moguće utvrditi kojoj vrsti pripadaju i jedan kutnjak, koji je, po mišljenju naučnika, pripadao homosapijensu. A, onda su u pomoć naučnicima priskočile moderne metode.

Žene homo sapijensa i neandertalca u Muzeju antropologije u Lionu - Sputnik Srbija
Odvratne, ali korisne: Kako su bube pomogle u datiranju ledenog doba

Pomoću metode masene spektrometrije, istraživači su analizirali proteinske sekvence koštanih fragmenata i utvrdili da pripadaju homosapijensu.

„Većina pleistocenskih kostiju je toliko fragmentisana da je golim okom nemoguće utvrditi kojoj vrsti je pripadala. Ali, zahvaljujući masenoj spektrometriji proteina, moguće je brzo identifikovanje tih koštanih fragmenata, objašnjava Frido Velker, jedan od učesnika istraživanja i stručnjak za ljudsku evoluciju sa Instituta „Maks Plank“.

Pomoću kombinacije metoda koji uključuju radio-ugljenično datiranje i sekvenciranje mitohondrijskog DNK materijala, istraživači su utvrdili da su ostaci homosapijensa, koji su naseljavali pećinu, stari između 45.820 i 43.650 godina.

Neandertalci od homosapijensa usvojili veštine i tehnologije

Pored ljudskih ostataka, arheolozi su pronašli i veliku količinu kamenog oruđa, kao i artefakata od kostiju 23 različite vrste životinja, uključujući figurice, poput priveska od zuba pećinskih medveda, koji oblikom podsećaju na ukrase, otkrivene u mnogo kasnijim neandertalskim staništima na jugu današnje Francuske. Na osnovu toga, naučnici zaključuju da su neandertalci od pridošlih pripadnika homosapijensa usvojili veštine i tehnologije.

© AP Photo / Laurent CiprianiŽene homo sapijensa i neandertalca u Muzeju antropologije u Lionu
U Bugarskoj pronađeni najstariji ostaci homosapijensa u Evropi - Sputnik Srbija
Žene homo sapijensa i neandertalca u Muzeju antropologije u Lionu

Prema mišljenju još jednog učesnika u istraživanju, Cenke Canove, homosapijens, koji najverovatnije, potiče iz jugozapadne Azije, u gornjem paleolitu brzo se naselio od Bugarske do Mongolije i uticao na arhaične populacije neandertalaca i denisovaca, da bi ih na kraju potpuno zamenio.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala