Rusija će tražiti demanti od američkih listova zbog članaka o virusu korona

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Redakcijama listova „Fajnenšel tajms“ i „Njujork tajms“ biće upućeni zahtevi da se demantuju objavljene dezinformacije o virusu korona u Rusiji, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Komentarišući informacije za Sputnjik, Zaharova je rekla da su „pripremljena pisma redakcijama ovih listova u kojima se traže demanti objavljenih dezinformacija“.

„Sutra će biti uručeni glavnim urednicima preko naših ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji“, precizirala je ona.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: „Njujork tajms“ objavio remek-delo dezinformisanja

Zaharova je dodala da je odgovarajući apel upućen i predstavniku OEBS-a za slobodu medija Arlemu Deziru i generalnom sekretaru Uneska Odri Azule. Slični materijali biće poslati i sekretarijatu UN, kao primer iste te „infodemije“, protiv koje je u zajedničku borbu pozvao generalni sekretar UN Antonio Gutereš, zaključila je Zaharova.

Ranije je list „Fajnenšel tajms“ objavio da bi smrtnost od virusa korona u Rusiji mogla biti i 70 odsto veća od zvanične statistike. Prema zvaničnim podacima, u aprilu je od kovida 19 u Moskvi i Sankt Peterburgu umrlo 629 ljudi. Međutim, kako tvrdi list, pozivajući se na sopstvenu analizu, u oba grada je tog meseca umrlo 72 odsto više ljudi u odnosu na prosek u poslednjih pet godina: 1841 osoba u Moskvi i 232 u Sankt Peterburgu, što je ukupno 2073 osobe. Potpredsednica Vlade Rusije Tatjana Golikova izjavila je da Rusija nikada nije manipulisala zvaničnom statistikom. Prema rečima predstavnika Svetske zdravstvene organizacije, u Rusiji nema svesnog smanjivanja broja smrtnih slučajeva zbog kovida 19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala