Poljska: Nisu samo nacisti krivi za Drugi svetski rat, već i Sovjeti

© Sputnik / Anatoliй Morozov / Uđi u bazu fotografijaVojnici poljske i sovjetske armije u oslobođenoj Varšavi. Drugi svetski rat
Vojnici poljske i sovjetske armije u oslobođenoj Varšavi. Drugi svetski rat - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stav Nemačke da su jedino nacisti krivi za početak Drugog svetskog rata je pojednostavljen, jer je za rat odgovoran i SSSR, saopštila je pres-služba poljskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi, zvanična Varšava smatra da bez pominjanja „odgovornosti” SSSR, autori te objave „ne teže rasvetljavanju svih istorijskih i političkih detalja”.

„Većina istoričara, koji su pomno proučavali istorijska dokumenta, saglasni su da rat ne bi ni počeo da nije potpisan pakt Molotova-Ribentropa i njegov tajni protokol”, piše u saopštenju poljskog ministarstva.

Istovremeno, poljske vlasti optužuju Nemačku i SSSR za podelu Evrope na oblasti uticaja, a pored toga, Varšava je okrivila sovjetske vlasti za represiju protiv Poljaka.

Pokušaji prebacivanja odgovornosti na Rusiju — neprihvatljivi

Podsetimo, uoči obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom, ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas i direktor instituta za savremenu istoriju Andres Viršing u zajedničkom članku za magazin „Špigl” nazvali su nacional-socijalistički režim Trećeg rajha jedinim krivcem za pokretanje Drugog svetskog rata. Nemački ministar je tom prilikom naglasio da se u Poljskoj, baltičkim državama i nekim država centralne, istočne i južne Evrope još uvek prema ovom datumu odnose s „pomešanim osećanjima“.

Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Kosačov o falsifikovanju istorije: Laž obiđe pola sveta pre nego što istina obuje čizme

U Rusiji smatraju da su pokušaji poljskih vlasti prebacivanja odgovornosti na Rusiju za početak rata neprihvatljivi.

Ruski predsednik Vladimir Putin podsetio je da je Sovjetski Savez uložio ogromne napore na stvaranje antihitlerovskog pakta, koji niko nije podržao.

Štaviše, istakao je on, vodeće zapadne zemlje su 1938. godine potpisale Minhenski sporazum, čime je „odobreno rasparčavanje Čehoslovačke”. Konkretno, naglasio je Putin, tada je Varšava stupila u zaveru s Hitlerom, dogovarajući se o zauzimanju dela Čehoslovačke — Tešinske i još jedne susedne oblasti.

Ruski lider je takođe podsetio da je krajem osamdesetih godina prošlog veka, SSSR osudio tajni deo pakta Molotov — Ribentrop. Isto bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da učine i zapadne kolege u vezi s podelom Čehoslovačke.

Vojna parada nakon oslobađanja Varšave od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija
Anketa: Poljaci zahvalni Crvenoj armiji za oslobođenje od nacista

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala