Gutereš podržao Rusiju: Ukinuti jednostrane sankcije

© Sputnik / Roman Mahmutov / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš podržao je šefa komiteta ruske Državne dume za međunarodna pitanja Leonida Sluckog, koji se u aprilu obratio političarima zemalja-članica EU, SAD i Velike Britanije, pozivajući da se ukinu jednostrane sankcije u vreme pandemije virusa korona.
"U potpunosti se slažem sa Vašim statovima da je međunarodna saradnja neophodna u borbi protiv pojedinih aspekata tog globalnog izazova. Pozivam države-članice UN-a, uključujući Rusiju, da podržavaju jedni druge u borbi sa najvećom krizom našeg vremena u oblasti zdravstva, između ostalog, i finansiranjem Globalnog plana za humanitarno reagovanje , koji je pokrenut u martu 2020. godine», navodi se u pismu Gutereša, u koje je Sputnjik imao uvid.

On je istakao da je dobio podršku Rusije kada je reč i globalnom prekidu vatre u cilju borbe protiv pandemije Kovida 19 i zahtevao je od svih članova međunarodne zajednice da se priključe kako bi se taj plan što pre realizovao.

Zastave evropskih država ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija
Evropski parlament: Antiruske sankcije nisu nikome od koristi, ali neće biti ukinute

Gutereš je takođe istakao da je ranije vrhovni komesar UN za ljudska prava Mišel Bačelet apelovala da se preispitaju sankcije koje su uvedene širokim sektorima pojedinih zemalja koje su pogođene virusom korona, kako bi se izbeglo urušavanje zdravstvenog sistema.

Generalni sekretar UN-a u martu je apelovao na zemlje da se suzdrže od uvođenja ograničenja, koje mogu potkopati sposobnost određene zemlje da se efikasno bori protiv pandemije.

„Ponovio sam isto na sledećem brifingu sa zemljama-članicama G20 27. marta. Nameravam da nastavim da aktivno učestvujem u rešavanju tih pitanja javno i privatno. Nadam se da će Vlada i Državna duma Rusije podržati naše zajedničke napore u borbi sa razornom pandemijom i osiguravanju bezbednosti i blagostanja celog čovečanstva“, istakao je Gutereš.

Podsetimo, Slucki je u aprilu apelovao na političare Evropske unije, SAD i Velike Britanije, kao i na međuparlamentarne organizacije da odustanu od sankcija. U obraćanju je navedeno da je u vreme globalne pandemije vreme da prekinu sa paradigmom obuzdavanja, što dovodi obične ljude na ivicu preživljavanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala