Evropski parlament: Antiruske sankcije nisu nikome od koristi, ali neće biti ukinute

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave evropskih država ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu
Zastave evropskih država ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Antiruske sankcije Evropske unije pokazale su se kao neefikasne i nanele su ozbiljnu štetu ekonomiji evropskih zemalja, ali teško da će biti preispitane u bliskoj budućnosti, smatra zamenik predsednika Evropskog parlamenta, član italijanske partije Pokret pet zvezda Fabio Masimo Kastaldo.

„Sankcije, shvaćene kao faktor obuzdavanja, u većini slučajeva su se pokazale kao neefikasne i nanele su ozbiljnu štetu različitim sektorima privrede, što se negativo odrazilo na čitave grupe nezaštićenih stanovnika, koji nemaju nikakve veze sa krizom. Sankcije se neće revidirati ni danas ni sutra, ali smatram da taj status kvo nije stabilan niti koristan ni za EU, ni za Rusiju“, rekao je poznati evropski političar.

On je dodao da će revidiranje antiruskih sankcija i dalje biti tema razgovora na međunarodnoj i evropskoj diplomatskoj sceni.

Kastaldo je dodao da je Italija više puta istupala protiv tih sankcija, a da se sličnog stava pridržavaju i Mađarska, Grčka, Francuska, Kipar, Slovačka i Nemačka.

Kastaldo zahvalio Rusiji na pomoći

Italijanski političar je takođe izrazio duboku zahvalnost Rusiji i drugim zemljama koje su pružile pomoć Italiji u doba pandemije kovida 19.

On je istakao da je polemika u italijanskim medijima o tome koliko je korisna ruska pomoć – neprimerena.

„Iskazivanje altruizma, gest pomoći uvek treba ceniti, a posebno u teška vremena. Treba imati u vidu da, bar u početku, nisu svi naši partneri, uključujući i EU, pokazali takvu spremnost da pomognu. To su bolne misli, koje ne mogu da ne rastuže sve one koji kao i ja duboko veruju u evropsku integraciju, zasnovanu na solidarnosti“, zaključio je političar.

U Italiji je zabeleženo više od 200.000 zaraženih virusom korona, skoro 69.000 je ozdravilo, dok je umrlo više od 27.000 ljudi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala